MADARKITEKTERNES FORUM

MADARKITEKTERNES FORUM

Velkommen

Hvis i vil skrive et indlæg kan i blot bruge følgende:

Brugernavn:

guest@madarkitekterne.dk

Kode:

123456

Vi håber i vil komme med mange gode forslag til små projekter og at i vil dele spændende ny viden.

TILBAGE

test

Ideer og forslagPosted by Lasse Sun, November 07, 2010 23:41:14
test

 • Comments(0)//forum.madarkitekterne.dk/#post46

3 dage i Paris del 2, de mindre steder

MadPosted by Lasse Thu, October 28, 2010 16:05:48

Hvor første del handlede om den to-stjernede restaurant Relais Louis XIII, som var en lidt trist oplevelse, vil denne del handle om nogle af de andre restauranter vi besøgte, nemlig Chez Michel, Au Bon Accueil og Le Comptoir du Relais. Vi spiste også et sidste sted i nærheden af Moulin Rouge, hvor jeg ville have én ting, gæt hvad…

Chez Michel

Åbenbart er det nemt nok at få noget at spise temmelig sent om aftenen i Paris, i hvert fald nemmere end i København. Vi var på hotellet ved halvti-ti-tiden, og begav os ud for at finde noget føde. Som jeg skrev i del et, havde jeg markeret en del steder som jeg ville spise, og vi endte på Chez Michel, en Michelin BIB restaurant. Vi var i Paris, så selvfølgelig fik vi panje til maden, en panje der desværre ikke var til at finde i Paris efterfølgende, men man kan få den hos Philipson. Panjen var lavet uden svovl der vist nok bliver brugt til at styre gæringen. Nå, vi fik tre retter, som jeg desværre ikke helt kan huske helt så godt, men der var meget og det var godt. Hovedretterne var begge gryderetter, Katrinens var med masser af estragon og smagte lidt af bearnaise, mens min var en ”standart” kraftig kødgryde. Chez er klart anbefalelsesværdigt hvis man har brug for noget god mad sent på aftenen, men det hjælper nok lidt at kunne fransk.

Au Bon Accueil

Jeg havde spurgt omkring for et billigt med godt spisested, og blev anbefalet dette, nok på grund af udsigten om aftenen. I alt blev det vist 110€, for tre retter til hver og en flaske vin. Tideligere samme dag havde vi spist på den to-stjernede Louis d. 13, og vi syntes klart at maden var næsten i samme klasse.

Men hvad fik vi så? - jeg fik en forret jeg ikke helt husker hvad var, men til hovedret fik jeg kanin og katrine noget fisk og salat. En lille ting med salaten i Paris, de sparer på ingen måde på dressing – dejligt. Til desserten var Katrinen så mæt at hun gik efter isen, for at få noget frisk, imens at jeg tog en ”chokoladesymfoni”.

Le Comptoir du Relais

Denne bistro var anbefalet af Gastro, meeeen det er vist ikke alt der står i Gastro der er helt godt. Vi tog en hovedret og en kaffecreme brulée hver. Jeg fik and (canard var et ord som jeg genkendte) og Katrinen fik Salade Nicoise. Min and var temmelig rød inden i, lidt for rød, og Katrines Niciose havde ikke nogle lækre lynstegte tunstykker, men i stedet noget dåsetun (?). De to hovedretter var ok, men creme bruléerne var sQ sørgelige – de smagte fint, men der var ikke et fast lag karamel på toppen, men nærmere noget karameldrys og opløst sukker… så meget for en anmeldelse. Forresten var var der god service...

Le Relais Gascon

Det sidste sted vi spise var et sted hvor de serverede en af mine franske ynglingsretter. Her fik jeg min ynglingsret og Katrinen en skål hvori der var salat med noget lignende mormordressing, toffelskiver, bacon og noget kraftigt kød som vi langt senere fandt ud af var kråse. Men gæt hvad jeg fik at spise, på billedet er resterne...

Opsummering

Chez Michel, Au Bon Accueil og Le Relais Gascon var alle gode spisesteder, hvor den sidstnævnte var klart den billigste. Hvis jeg sQ til Paris igen, kunne jeg godt finde på at spise på nogle af dem igen, men Le Comptoir du Relais skuffede for meget, så der ville jeg hellere prøve et andet sted. Jeg håber at dette gav en lille hjælp til hvor man kan spise, og husk at Michelinstjerner vist ikke er lige så svære at få i Frankrig, synd, men det virker sandt.

 • Comments(0)//forum.madarkitekterne.dk/#post45

Champagnesmagning med Suenson i Roskilde

MadPosted by Lasse Sun, October 10, 2010 18:14:15

I Torsdags var jeg til en champagnesmagning hvor målet, for mig, var at smage nogle tosset dyre flasker samt at få en lille brandert på. Alle mål blev nået, og branderten blev ret voldsom, så voldsom at det gik udover hele weekenden :) Jeg vil i det følgende komme lidt ind på de forskellige flasker vi smagte.

Da jeg blev spurgt om jeg ville med, fik jeg at vide det bl.a. var Cristal, Krug og den flotte med blomsterne (Belle Epogue), så jeg sagde selvfølgelig straks ja! Jeg skulle følges med en anden, men kom lidt tidligere og fik hurtigt fat i et smageskema der viste at det ikke kun var de tre flasker, men syv forskellige champagner, lidt rødvin, cognac, grappa og en cremant – en super overraskelse, og en af grundene til at jeg blev temmelig lakket til.

Med til smagningen var to fra Möet Hennesy (den danske afdeling som forhandler/importerer nogle af de største champagnehuses flasker) og de fortalte om nogle af de forskellige flasker der blev smag. Og så holdt de også myten om munken Perignon kørende – men så vidt jeg ved fantes der altså ikke nogen munk som tryllede champagnen frem som den første.

Champagnerne

Den første panje der blev skænket var den famøse Cristal, rappernes ynglings. Jeg ved ikke om det er fordi at rapperne ikke er så glade for alt for meget smag at de drikker Cristal, for den smager ikke af det helt store. Der var dog masser af bobler i, så man havde en fornemmelse af at den fyldte hele munden.

Efter Cristallen fulgte to fra panje-huset Ruinart. Den første var deres ”billige” til 350 kr, med en smag af æble og måske et hint af appelsin. Den første blev fulgt op af deres Blanc de Blanc, hvilket betyder at den er lavet på ren chardonnay-drue. Her var forskellen fra den første så stor at jeg ikke syntes at den var god i starten, til trods for at jeg er en sucker for Blanc de Blanc (det lyder jo fedt). Nå, men den blev til sidst meget fin, men jeg kunne ikke finde Möet-mandens fersken…

Ruinart blev fulgt op af Gosset’s Grand Reserve, og jeg ved ikke om det var fordi vi kom fra en Blanc de Blanc, men jeg syntes at denne smagte vildt meget af æblegrød. Og da jeg vendte tilbage til den senere på aftenen var smagen ikke helt så voldsom.

Grunden til at jeg vendte tilbage til panjen, var vinmændenes kommentar om at hvis vi havde lyst til at smage nogle af dem igen, var vi velkomne til at komme hen til disken. På det tidspunkt stod mig og ham jeg fulgtes med bagerst i butikken, men det fik vi hurtigt ændret på :)

Næste panje var den med blomsterne, Belle Epouge fra Perrier-Jouët til 760 kr. Når man drak den var den første smag meget stille og rolig, men den voksede, således at eftersmagen var god og kraftig, samt en hel del hen af smagen af den almindelige Ruinart.

Nu kom så den tredje champagne som jeg virkelig havde glædet mig til, nemlig Krug. Krug er vistnok Heidi Klums ynglings, og det forstår man egentlig godt. På mit smageskema skrev jeg at Krug var ’anderledes på så mange måder’, og det må man sige. Mens de fleste andre havde toner af æble i smagen, var denne i en helt anden grøft med korn, måske surdej, ungt træ og pærer - jo mere jeg drikker, jo flere smage kan jeg finde :)

Den afsluttende champagne var en Möet Nectar. Det som hos de fleste andre hedder en Demi Sec, og altså er en sød panje. Og sød var den, nærmest voldsomt sød i forhold til de andre, så det vil nok være sådan en der egner sig til desserter – så husk nu, at hvis i skal have noget til kransekagen, så køb demi sec! (IRMA har en god en, Louis noget, til ca. 150 kr)

Min aften endte på Promenaden i Roskilde, og i et øjebliks fuldskab kom jeg til at købe en kæmpe flaske rødvin inden vi smuttede fra vinhandleren… tosset :)

Hvis du vil finde ud af om der er en champagnesmagning mere, så klik ind på deres hjemme side her.

Dem jeg endte i byen med... - de kunne vist også lide de gyldne dråber... :)

 • Comments(0)//forum.madarkitekterne.dk/#post44

Brain Food – en ny tilgang til mad hos Radisson Blu

MadPosted by Lasse Fri, September 24, 2010 12:07:15

Madarkitekterne var, heldigvis, inviteret til en VIP-præsentationsfrokost på Radisson Blu på Falkoner Alle. Formålet var, både genne ører, mund og mave, at forklare hvorfor de er begyndt at lave mad med betegnelsen Brain Food, og hvad det egentlig er. Her følger en gengivelse af hvad vi fik ud af frokosten.

De fleste normale mennesker (og især skoleelever) kender følelsen af at gå fra frokosten tilbage på arbejde. Her er man ofte temmelig mæt, og maven suger energien fra kroppen så man sidder og er småsøvnig. Dette er et problem som Radisson Blu hotellerne har valgt at tage seriøst da de åbenbart er en platform for en masse møder. For at ændre dette har de indgået et samarbejde med Christian Bitz, der derefter, sammen med hotellernes kokke, har lavet det første og grundlæggende arbejde.

I det grundlæggende arbejde har de fastsat seks ”leveregler”, som skal følges ved madlavningen. Reglerne ligner til en vis grad de otte kostråd, men som der blev sagt var det heller ikke fordi de ville revolutionere køkkenet, det vil de lade NOMA gøre. Levereglerne ser meget gogde ud, og er som følger:

· Mere fisk, fuldkorn, æg, frugt og grøntsager

· Primært lokale og friske råvarer

· Rene råvarer med minimal industriel forarbejdning

· Mindre kød og altid et fedtindhold på max 10 %

· Naturligt sødet og aldrig mere end 10 % tilsat sukker

· Fokus på kvalitets- og smagsoplevelser, der skærper sanserne

Selve arrangementet forløb, sjovt nok, som en frokost, hvor vi først kort blev præsenteret for idéen, og derefter faldt på fadene. Midt i frokosten (eller da de andre var færdige), begyndte Bitz at fortælle om idéerne bag, og arbejdet med maden, og her følger lidt om hvad der blev fortalt.

Hele konceptet går på at lave genkendelig mad, der dog er lavet således at man kommer frisk fra frokosten. Her tænkes der f.eks. på at fuldkorn er sundere end hvedemel, at bær og andre ting indeholder store mængder af vitaminer og lignende, at man serverer retter der kan øge fokus og at man ikke tilsætter så meget sukker. Herudover prøver de også på at bruge lokale (danske) råvarer, således at vitamimer m.v. ikke går tabt ved den lange transport til søs eller over land.

For at undgå at folk spiser for meget, vil der også så vidt muligt serveres mad i portioner ellers vil tallerknerne ved buffeen være mindre, således at man skal gå rigtig mange gange – hvilket nok kunne gøre nogle mennesker temmelig pinlige.

Men hvad fik vi så at spise? – i stedet for at nævne alle retter der var, vil jeg bare kort opliste dem jeg fik, samt lave nogle små kommentarer. Hvis du ønsker at se hele menuen, skal du blot klikke HER.

Hønsesalat rørt med skyr og asparges

Rulle af svinebryst med kompot af æbler og rosmarin (det virkede også som om der var kanel i, og det passede i hvert fald godt til)

Oksemørbrad og glaserede perleløg (3 gange, den var bare lækker – Michael siger; glaser perleløg, rist mørbraden, smid det hele i ovnen sammen med noget fond, og så sQ den være hjemme)

Chokolade panna cotta

Chiabrød (min. 50% fuldkorn) – chiafrøene var ulovlige i Europa indtil for kort tid siden, men er nu lovlige, og meget sunde.

Fiskefileter med masser af fisk

Røget hellefisk med artiskokker og soltørrede tomater

Salat med røde linser og dansk feta (jeg er stadig ikke et linsemenneske :)

Bagt æg med agurke-salsa (det måtte godt have været ’smilende’)

Energi-barer lavet på havre og honning

Smoothie

Shot af vandmelon og peberrod – det var meget lækkert, men der måtte godt have været mere peberrod.

Som afslutning må jeg sige at jeg syntes godt om idéen, og mener derudover også at konceptet sagtens kan viderføres eller afprøves på nogle af skolerne i nærheden (lad os bare sige Søværnets Officersskole – der ryger meget koncentration efter frokosten). Jeg synes at det gode ved idéen er at den ikke kun går efter sundhed, men også arbejder på at få maden til at smage godt, så selvom man prøver at holde sig til lokale råvarer, kan man også bruge råvarer udefra.

Fremlæggelsen af Christian Bitz kan hentes HER. - det er rimelig dårligt at det er optaget på en mobil, men man kan høre hvad der bliver sagt...

 • Comments(0)//forum.madarkitekterne.dk/#post43

NaCl, en lille fortsættelse

MadPosted by Lasse Wed, September 01, 2010 20:33:32

Som jeg skrev i mit tidligere indlæg (http://www.madarkitekterne.dk/lasses/index.html#post30 - Bearnaise KATASTROFE) om NaCl nr. 9, så syntes jeg lidt at min stegt flæsk ide var hugget, så nu tænker jeg at jeg hellere må præsentere beviserne :) Min beskrivelse af NaCl kan ses på www.madarkitekterne.dk/lasses/index.html

Jeg prøvede at lave stegt flæsk to gange på én uge. Mit mål var at lave den til en lækker forret, og jeg syntes da at det lykkedes til en vis grad, men kun til en vis grad. Det første billede viser flæsket som er "kogt" i svine og andefedt i 12 timer ved 80 grader. Så er der en lille toffel, og det væske der ligger omkring skulle have været skum, men det mislykkedes totalt...

Efter den mislykkede skum, brugte jeg ikke så lang tid på at gennemtænke næste omgang stegt flæsk. Derfor valgte jeg også en simpel løsning, toffelchips med persilledip... Dette virkede overraskende godt, og jeg syntes at det var en god måde at servere på.

 • Comments(2)//forum.madarkitekterne.dk/#post42

Grøntsagsfestival, helt uden kød...

MadPosted by Lasse Tue, August 31, 2010 18:02:07

At Madarkitekterne var forbi og besøge Grøntsagsfestivallen er vist ingen hemmelighed, medmindre du selvfølgelig ikke lige har læst forrige indlæg :) - Dette indlæg suplerer det forrige med min mening, og et par billeder...

Dagen før havde vi været til Madbloggersymposium, og jeg havde i den anledning fået en T-shirt. T-shirten ville jeg med det samme have på til den Grønch (brunch uden bacon) der skulle være på Grøntsagsfestival dagen derpå. På billedet ses vist hvorfor...

Jeg er dog ikke så glad for kød at jeg ikke nød maden, for det var en god kombination af stegte grøntsager, laks (men er det ikke kød? - Nej!), øko ymer, urte-the og alt muligt andet godt - inklusive røræg (kød? Nej, æg). Man må sige at det var en god start på dagen, som dog blev efterfulgt af en på nogle punkter skuffende messe.

For lige kort at tage messen, så var der forskellige stande, og mange af dem der var havde også nogle interessante tilbud - jeg købte f.eks. en flaske port der lugtede helt fantastisk samt chokolade fra A XOCO, begge dele billigere end til hverdag.

Michael har stort set nævnt hvorfor det var skuffende, men udover tilbudne var også nogle stande der f.eks. delte madblade eller krydderurter ud, og det er jo det vi kan lide; At komme et sted hvor man føler at det bliver lavet for gæsten og ikke for at tjene penge...

En lille afsluttende bemærkning; det der skuffede mest ved grøntsagsfestivallen var at jeg skulle til Frederikshavn dagen efter, og derfor ikke havde brug for grøntsager. Men, jeg kommer hjem på fredag, og så må vi håbe at der bliver holdt flere markeder.

 • Comments(2)//forum.madarkitekterne.dk/#post41

Skuffende madmesse

MadPosted by Michael Sun, August 29, 2010 17:33:04
Mad messen Eat 2010 blev afholdt denne weekenden, i Øksenehallen og jeg må sige at det var en meget skuffende omgang.

Jeg kan ikke forstå, at man kan for sig selv til at tage 125 kr for en indgang. Til en madmesse, hvor du så stort set skal til at betale, alle de ting der er på messen.
Jeg synes helt klart at man skal sætte sig ned, og finde ud af hvad man vi med den, jeg var selv besøgende på messen sidste år, og må sige det var en noget anden oplevelse end det jeg oplevede i dag.

Jeg synes ikke at jeg fik noget ud af at gå ind på messen, som jeg ikke kunne får ud at at gå en tur, på strøget eller gammel kongevej.
Når jo vis jeg købete en billet med 6 poletter til smagstorvet som så kostede 250 kr. Messen var i år blevet meget kommerciel, og det handler mere om at sælge en masse ting, end at give deltagerne indblik i nye fødevare og kogeteknikker.

Der var dog lys punkter på messen, uden for Øksnehallen var det blevet lavet et arrangement som hed Grønch.
Et initiativ Sammensat af frugtformidlingen, Helbæk+Hansen og din baghave.
Det var super lækker brunch, hvor at det meste bestod af grøntsager som var tilberedt på forskellig vis.

Det var et super hyggeligt og nytænkende projekt tomlen op for det.


 • Comments(1)//forum.madarkitekterne.dk/#post40

Vejledning i en bedre blog

Ideer og forslagPosted by Lasse Sat, August 28, 2010 17:40:27

Fire små forslag til at forbedre din blog, så du får et bedre visuelt indhold og dit besøgstal måske kan ryge i vejret.

Til Madbloggersymposium der afholdes i dag, har vi fået til opgave at lave et lille indlæg. I stedet for at skrive om mad vil vi her fortælle om hvad vi har fået ud af fire korte foredrag om hvordan man får mere ud af sin blog.

Det første foredrag handlede om hvordan man skriver som journalist, og sammenhængen til blogs. Her blev der fortalt et man som det første skal sørge for at have en vinkling på historien. Vinklingen går igennem overskriften, underoverskriften samt brødteksten. Hvis man kigger på det vi har skrevet her burde det være opbygget således at vi har en vinkel, en kort beskrivelse af det kommende, en indledning i fed skrift, og efterfølgende en brødtekst.

Andet foredrag var om det visuelle indtryk på ens blog. Her blev der talt meget om skrifttyperne og mulighederne for at gøre en blog mere interessant vha. dette. Spalter var også nævnt som noget der gjorde læsningen mere tilgængelig.

”Skriv en anvendelig opskrift” var tredje foredrag, hvor Katrine Klinken, en kogebogsforfatter, kort gennemgik hvordan hun syntes en opskrift skal skrives, og hvilke tanker man skal gøre sig inden man skriver den. Her blev også lagt vægt på fejlfinding i den endelige opskrift, således at man ikke står tilbage med en ingrediens man ikke ved hvad der skal bruges til.

Det sidste korte foredrag gik på hvordan man fik flere læsere. Og her gik det på at man skulle forbinde sin blog med Facebook eller lignende medier. WordPres var et program der blev nævnt som værende super at bruge…

 • Comments(2)//forum.madarkitekterne.dk/#post39

Så er der vinsmagning

MadPosted by Michael Sat, August 28, 2010 13:12:48

Vi skal nu til at smage 4 vine fra Lilleø produceret af vinmager Anders Selmer. Vinen blev startet den gang at Noma skulle i gang, der manglede man drikkevare fra norden og man startede derfor en produktion af vin på lilleø for at kunne fodre Noma med vin.

1 vin: Vinen er fra 2007 og er en solaris hvidvin som er en krydsning mellem Sauvignon blanc og nogle asiatiske druer. Hvidvinen har duft som er dessert vin der er lidt overgæret men meget lækkert. Den har en rigtig lækker sprød smag og er meget frisk.

2 vin: salomon 2009 sauvignon blanc. den har en meget kraftig lugt som er meget klassisk sauvignon blanc meget hyldeblomst i lugten. jeg må sige at det er en rigtig god vin som ville være rigtig god til de første retter i en menu.

3 vin: Arwen 2009 opkaldt efter Rene Redzepi´s datter jeg må indrømme at mine smags ikke lige er så meget med mig i dag men det er en rigtig fin vin som er rigtig fin tør

4 vin: Arwen 2008 Også opkaldt er Rene Redzepi´s datter en rigtig fin vin jeg drikker den med glæde helt klat drikkelig og det er ment på den bedst mulige måde :-).

Alt i alt så må jeg sige at vin fra Anders selmer lave en rigtig god dansk vin. Vinen kan købes hos meyers deli og i en vin butik som ligger stranden 12 i københavn

 • Comments(0)//forum.madarkitekterne.dk/#post38

madbloggersymposium 2010

Ideer og forslagPosted by Michael Sat, August 28, 2010 11:32:16

Madarkitekterne er i dag til inspirations dagen madbloggersymposium.

Der er et kæmpe program for dagen nogle af de spændene ting vi skal høre om er:

”Din egen og andres kommercielle interesse i din madblog”

”Dansk mikrochokolade” smagning ved chokolademager

"Nordisk køkken – Nye Idéer: Introduktion af Ny Nordisk Hverdagsmad”

Vi glæder os rigtig meget til alle tingene og håber vi får en masse ud af dagen

Hilsen

Michael og lasse

 • Comments(0)//forum.madarkitekterne.dk/#post37

moltobene.dk

MadPosted by Lasse Wed, July 21, 2010 02:14:43

Jeg er ikke så meget for at gøre reklame, men indimellem er der nogen idéer som jeg syns er meget finde og som bør spredes. Per som står bag www.moltobene.dk skrev til mig en dag, for at høre om jeg ikke gad sprede ordet om hans side, og jo da. Siden går i al sin enkelthed ud på at man skriver sin mening om de restauranter man har besøgt - i hele Danmark. På den måde bliver det med tiden muligt at finde subjektive holdninger (ligesom med aok.dk) til restauranter i hele landet - dejligt.

Hvis du sidder og vil ud med noget (godt eller skidt) om en restaurant, kan du gå ind på www.moltobene.dk og skrive din mening - jeg har været der flere gange...

 • Comments(1)//forum.madarkitekterne.dk/#post36

Munkebo Kro, en god og mættende affære

MadPosted by Lasse Wed, July 14, 2010 22:37:34

Min kæreste var så dejlig at invitere mig på et tastingophold på Munkebo kro i anledning af at jeg langt om længe blev færdig med skolen. Hun havde tænkt på det som en efterårsting, men jeg var alt for ivrig og nu har vi altså lige været en tur på Fyn. Inden vi tog afsted havde jeg læst lidt om kroen i ’Smag & Behag’ nr . 8 2009, og deres kritikpunkter kunne på ingen måde kritiseres denne gang. De skrev blandt andet at de ikke fik nok at spise, men min hotdog-faktor var minus to, jeg var meget meget mæt!

Et tastingophold består af overnatning, en flaske champagne på værelset, en otte retters menu med detilhørende vin m.m. og dagen efter, morgenmad. For at sige det mildt, så er det tilsammen rigtig rigtig meget mad og alkohol. Prisen for et sådan ophold er 2550 kr, og altså en del, men hvis man ser det i forhold til en af Københavns michelinrestauranter er det ikke så meget dyrere.

For ikke at miste fokus på det vigtige, så må jeg hellere begynde at skrive om maden. Som altid er det godt at starte et måltid med et glas champagne (udover den flaske vi lige havde drukket på værelset). Champagnen fuglte sammen med forskellige aperitifs, herunder Kammusling carpaccio, ”toast” med foie gras, annanas og rålakrids og diverse knasense ting.

Da panjen var væk, fik vi serveret en ny vin – jeg har desværre ikke fået fat i nogle af navnene, men dejlige var de – og sammen med vinen fulgte en krabbeterine i toffelskum, en ret der var stille og rolig god, og overraskende fordi toffelskummen virkelig var en skum.

Da tallerknerne blev båret ud, kom der refill på vinen og næste ret med syltet agurk, agurk, agurk-dildsauce, rygeost (det er jo Fyn), peberrod, rugbrød og jomfruhummer. Denne ret var en af mine ynglings, den var super god – så den må efterlignes. Der blev hurtigt spist op, og en ny vin kom på bordet. Vinen var fra Roussilion, og det gav mig jo lejlighed til at ’fascinere’ damen med min ’store’ viden om vine derfra. Retten til vinen var havbars med ærter på fire forskellige måder, og selv om jeg ikke er et stort ærtemenneske var den en nice ret, og igen noget der må prøves…

Skeen på billedet ovenfor var en 'gourmetske' :) - og ja, der er en andefigur i vinduet. Der er nogen i det foretagende der har en seriøs ande-fetish, jeg gad godt se dem jage ænder, de må jo gå helt amok :) - der manglede dog den gule badeand.

Næste ret var noget med sort hummer, og inden retten kom på bordet gik snakken på hvorvidt den var naturlig sort, eller om det var hummer fra den Mexikanske golf. Tjeneren fangede tanken og sagde den var fra golfen. Igen en god ret, og hvis man kigger på billedet ser man en brun klat ca. i midten. Denne brune klat var et mix af creme fraice og hummerbisque – for satan det var lækkert, og jeg ville gerne have haft det som pålæg på morgenmaden :)

Nu kom så retten Katrinen havde frygtet mest, nemlig foie gras med hindbær. Hindbæren var en sorbet hvortil der var noget kirsebærsnask (vistnok) og hyldeblomst på forskellige måder. Foie gras’n var stegt ’hårdt’, men måtte ifølge Katrinen gerne have været tyndere, således at man ikke får et blødt stykke lever ind i munden. Jeg vil gerne give hende lidt ret, skorpen fra en hårdt stegt foie er super lækker…

Lille historie: Inde i restauranten, der ikke var overfyldt sad et andet (gammelt) par som var et par retter længere fremme. De spurgte tjeneren om hvorvidt kødet virkelig var hjort, for de var begge læger og syntes ikke det smagte rigtigt. Jeg kunne ikke helt forstå hvad læger burde vide specielt om hjortekød og mine tanker løb i retning af ’De grønne slagtere’. Katrine havde heldigvis hørt bedre efter og kunne fortælle at de var Jægere. Det slutter med at tjeneren kommer ind og fortæller at kødet er skudt mere eller mindre lige om hjørnet. Da han var gået talte de ’gamle’ meget lavt om at de ikke rigtig troede på det… skørt :)

Tiden for hovedretten var kommet, og vi følte os begge lidt snaldrede men godt tilpas. Hovedretten var delt i to, og det første der kom var rådyr-(det var i hvert fald noget vildt)-terrine, men syltede hvide asparges, morkler og masser af skovsyre. Terrinen blev efterfulgt af filet omviklet af speltdej, kantareller, gulerødder, tofler og en sauce provenciale (sovs med masser af urter) – dette var Katrinens ynglings pga. kantarellerne, hun er sQ nem at gøre glad :)

Teksten er nået langt nok til lige at skrive at en af kokkeeleverne havde fået en vandresabel der er magen til min champagnesabel, meget fint. MEN, tilbage til maden som nu var nået til osten, aaaaaad! Vi er ikke de store osteelskere, så dette var et kort måltid :) Til ostene fik vi dog to forskellige vine, så jeg prøvede at få et par oste der passede til hver vin. Under osten overhørte vi et andet bord. Denne gang sagde det lidt om måltidernes størrelse, manden sagde noget i retning af ’nu kan jeg ikke bære dig op (ad trapperne til værelserne)’.

På dette tidspunkt er vil vildt mæt, og smutter på toilettet så der kan komme plads til de to desserter samt kaffebord. Tilbage ved bordet kom den første af de to desserter som var koldskål som skum, med jordbærkys, jordbær, aftenmüsli(?) og jordbærsovs. En superflot ret da den kom på bordet, hvorefter müsli og sovs blev hældt over. Desserten der fulgte var jordbær på flere måder og mynte, også på forskellige måder.

På dette tidspunkt var vi begge så mætte at det gjorde ondt, så vi sagde at vi vildt gerne ville smage deres peti fours, men ville høre om vi kunne få dem med på værelset så vi kunne spise dem dagen efter. De tilbød i stedet at lægge nogen til side og smide dem på køl – super sødt af dem! Vi gik derefter ud for at få noget luft og for at få rørt os lidt, for vi var fyldt til renden. Vi er efterfølgende kommet frem til at vi minimum har fået halvanden flaske vin hver, inklusive champagnen inden – så stemmerne var ret slørede :)

Morgenen eftervar vi stadig mætte, men morgenmaden måtte og skulle jo smages, og den var god. Maden indeholdt bla. porcheret æg, varm leverpostej samt hjemmelavede marmelader og ’nutella’ – lækkert, men det var godt nok ikke sulten der drev værket :)

Jeg ved ikke helt hvordan denne lange svada skal afsluttes, men jeg havde en rigtig god madoplevelse og vil gerne derhen igen. Det var dejligt at kunne gå i seng lige efter maden og på samme måde stå op til en dejlig morgenmad. Vi tog cyklen dertil hvilket nok var meget sundt, for på den måde kunne man forbrænde en lille smule af alt den mad. Som jeg skrev i toppen var hotdog-faktoren minus to, og det er det vildeste jeg har prøvet imens jeg har kørt med den måleenhed, jeg fik det nærmest dårligt af at tænke på hotdogs, og så kan man vist ikke blive mere mæt.

Tak for mad!

 • Comments(1)//forum.madarkitekterne.dk/#post35

Dim Sum, 18 små overraskelser…

MadPosted by Lasse Mon, June 07, 2010 23:49:25

Lørdag aften skulle Michael og mig til fest på Nationalmuseet, men inden skulle vi lige have en smule at spise. Jeg var forinden blevet sat på opgaven og læste en anbefaling på Restaurant Dim Sum, som lød meget fint. Dim Sum står ifølge restaurantens hjemmeside for noget i retning af kinesisk tapas, hvilket også passede godt med hvad vi fik, men først en kort beskrivelse af stedet. Der er to borde i restauranten, et til en 6-8 personer, og et langbord, hvor gæsterne sidder på den ene side, og køkkenet arbejder på den anden – ligesom en bar, bare med lidt mindre alkohol :) Indretningen er noget som måske er kaldt ”ny kinesisk stil”, men det skal jeg slet ikke gøre mig klog på…

Maden er det nok bedre at jeg skriver om, men ikke for meget, for jeg anbefaler helt klart stedet og deres menu skifter ikke før omkring september, og der er kun én menu, hvis jeg altså har forstået det rigtigt… (det havde jeg ikke, de har også en teatermenu).

Der skal dog skrives et par ord… vi fik som overskriften siger 18 små retter, nogle med svinekød, nogle med and, nogle med fisk eller skaldyr, og nogle hvor alle kødarter var blandet sammen, og det er åbenbart traditionelt. Til maden fulgte tre små skåle, med soya, basamico og chiliolie. I løbet af serveringerne blev der så anbefalet hvilken dyppelse man skulle bruge, men chiliolie blev brugt til alt :)

Nu vil jeg faktisk ikke skrive mere om maden, men i stedet nævne nogle af de sjove og nogle af de gode ting vi fik… vandmand, masser af koriander, salat med tre slags spirer og måske tahin (Michaels bud), earl grey is og brændt sesamis der var helt hvid (tror den er lavet med brændt sesamolie). Jeg vil afslutte her og nøjes med at give hot dog faktoren der var nul… jeg kunne godt have spist en, men så havde jeg nok ikke haft det så rart :)

Et lille link til restauranten: http://restaurantdimsum.dk/

Som en lille ekstra afslutning var vi forbi Umami, inden vi skulle videre, for at få en ”Peach plum and harmony”, de havde desværre fjernet den fra kortet, men fik noget i retning af. Drinken består af ferskenlikør (fra Sticks n’ Sushi), ferskenjuice (fra Emmerys), vanilievodka hvori der har ligget jalapeneos eller chili, en masse is og måske noget jeg har glemt :)

 • Comments(0)//forum.madarkitekterne.dk/#post34

Top 5 dip/pure

MadPosted by Michael Wed, June 02, 2010 17:25:28

Jeg må indrømme at jeg selv er en sokker for dip og forskellige creme, det er bare så lækkert. Der findes jo ikke noget der ikke kan blive lidt bedre med en lille klat ajvar eller humus !!!!!

Derfor ligger jeg lige min top 5 med dip og creme ud på siden så kan i jo komme med jeres

Guacamole

Ajver

Ærtepure

Humus

Peanut sauce

Og så selvfølgelig lige opskrifter på dem:

Guacamole til 4

Ingredienser

2 store avocados
1/2 hvidløgs fed
1 lille løg
2 mellemstore tomater
lidt frisk koriander
1 grøn chili
saften fra en1/2 limefrugt
salt
1/2 kop granatæble til pynt

Fremgangsmåde

Skræl avocadoerne, læg dem i en skål og mas dem med en gaffel (ikke for meget), tilsæt limesaft (forhindrer avocadoen i at blive sort)
Presset hvidløget, hakket løg, hakket tomater, koriander og chili tilsættes. Kom salt i og rør rundt. Kom chili i efter behag.

Ajvar til 4

Ingredienser

4 store røde peberfrugter
4 fed hvidløg
1 stort løg
1 tsk salt
1 dl olivenolie
1 jalapeno chili

Fremgangsmåde

Bag peberfrugt og løg i ovnen ved 225 grader. Peberfrugterne halveres og kernerne fjernes. De halverede peberfrugter lægges på bagepapir på en bageplade med skindsiden opad, og grilles i ovnen til de er helt sorte. Læg de grillede peberfrugter til afkøling i en lukket frysepose. Når peberfrugterne er kølet af pilles skindet af, og peberfrugterne, løg og resten af ingredienserne blendes sammen til en puré.

Ærtepure til 4

Ingredienser

250 g grønne ærter

1-2 fed hvidløg

1 tsk smør

1 dl cremefraiche

Fremgangsmåde

Lun ærter og presset hvidløg i smørret i en kasserolle. Ærterne skal ikke koge, bare varmes en smule. Tag dem af varmen, og blend dem med i blænder eller brug en stavblænder blad herefter cremefraiche i og smag til med, lidt salt og citronsaft.

Humus til 4

Ingredienser
3 dl kikærter (250 g)
2 fed hvidløg
½ dl olivenolie
2 spsk. citronsaft
½ tsk. stødt spidskommen
eventuelt 1 tsk. tahin (sesampasta, fås i indvandrerbutikker)
salt og peber
Fremgangsmåde

Dag 1:

1. Læg kikærterne i en skål og dæk dem med vand. Læg noget over skålen og stil den i køleskabet i min. 10 timer.

Dag 2:

Hæld kikærterne i en sigte og skyl dem i koldt vand. Put dem i en gryde og fyld vand i, så det dækker kikærterne.

Læg låg på og sæt gryden på kogepladen. Skru helt op for varmen, indtil vandet koger.

Skru lidt ned for varmen og let eventuelt lidt på låget. Kog kikærterne i 1 time. En time senere...

Lad kikærterne køle af, skyl dem eventuelt i koldt vand.

Put kikærterne i en blender eller food proccessor. Tilsæt hvidløg, olie, citronsaft, spidskommen, og tahin. Blend det hele sammen.

Tilsæt eventuelt mere citronsaft eller noget vand, hvis du synes humusen er for fast.

Peanut-sauce til 4

Ingredienser
½ dåse kokosmælk, ca 2 dl
50 g peanuts
1 spsk Carry pasta (rød)

2 spsk Peanut butter
2 spsk lime saft
1 spsk rørsukker

1 spsk fishsauce

Fremgangsmåde

Kog kokosmælken ved lav varme. Rør jævnlig i den så væsken ikke skiller.
blend nødderne til den ønskede konsistens. Tilsæt Carry pasta til den nedkogte kokosmælk. Tilsæt ,limesaft, peanuts, sukker og fishsauce til kokosmælken. Rør til det er en ensartet masse, smag til og hæld det i en skål.

Så nu er det bare op til jer at lægge jeres top 5 op !!!!

 • Comments(1)//forum.madarkitekterne.dk/#post33

Skovtur, Ramsløg og CPH's bedste is

MadPosted by Michael Tue, April 27, 2010 16:19:59

Jeg har i weekenden været på skovtur sammen med min bedre halvdel, og tænk hvad vi finder der midt i en skov på lorteøen (Amager :) ), ramsløg så langt man kan se det må siges at være det helt store tegn på at det er ved at være forår.

Smagen på ramsløg minder om en blanding af hvidløg og porre. De er mindre pebrede end purløg, men mildere end hvidløg og har en syrlig, 'græsset' eftersmag. Bladene minder om liljekonvaller, så vær opmærksom på at få den ægte vare med hjem efter en tur i naturen.
Liljekonvaller er giftige, og man skal absolut holde dem fra madlavningen.
Hvis man er i tvivl, kan man gå efter ramsløgenes duft, f.eks. oven på en regnbyge, hvor skovbunden dufter skarpt af græs og hvidløg og signalerer, at der er ramsløg i nærheden.

Desuden indeholder ramsløgenes blade 40 gange så mange C-vitaminer som citroner!

I løbet af maj begynder ramsløgene at bære små hvide blomster, som er dekorative på tallerkenen og hører til de fineste spiseblomster, vi har i den danske natur. Gå efter de friske skud, som er kraftigere i smagen og mindre 'træede'.

Og så lige et par opskrifter til at bruge dem.

Ramsløgssuppe

Tilberedningstid : KUN 5 min. !

2 dl mælk
2 dl vand
2 spsk grønsagsbouillon
1 spsk hakket ramsløg
½ tsk muskat
salt, peber
bønnekrudt frisk el. tørret
2 spsk sovsemel

Sådan gør du

Kom alle ingredienser undtagen ramsløg og sovsemel i en gryde. Bring det i kog og tilsæt ramsløg og sovsemel. Lad det småkoge i ganske kort tid

Kartoffel-ramsløgsgratin

1 kg kartofler
300 g ramsløg
½ l fløde
salt, peber

Sådan gør du

Skræl kartoflerne, vask dem og snit dem i tynde skiver. Kom dem i en stor skål, krydr dem med salt og peber. Vask den friske ramsløg godt og lad den dryppe af. Skær den i små stykker. Hak ikke, så bliver den bitter. Bland godt med kartoflerne. Kom blandingen i en smurt form.

Opvarm fløden i en gryde, krydr med salt og peber. Hæld fløden over ramsløg-kartoffelmassen. Bag 30-40 min. på midterste rille v. 180 gr. Gratinen smager godt til alt stegt.

Lammebryst og ramsløg

1 stk. lammebryst a cirka 1,5 kg
1 håndfuld ramsløg
100 g daggammelt brød
2 l vand
120 g salt

Sådan gør du
Lammebrystet frigøres for benene ved at lade så lidt kød blive tilbage på benet som muligt. Den store sene, der sidder på indersiden af brystet, skæres fra. Bland salt med vand, og lad kødet ligge i saltlagen i 24 timer. Dette kan med fordel gøres i en pose.

Den efterfølgende dag skylles brystet for overskydende salt og duppes helt tørt. Ramsløgene og brødet hakkes, og begge dele smøres på indersiden af kødet. Forsigtigt foldes stegen sammen, og den rulles tæt sammen med kød snor. Pak stegen i to lag sølvpapir for at sikre, at kødet ikke tørrer ud under den lange tilberedning. Læg kødet i en ovn på en rist med en bakke med vand under og tilbered det ved 80 grader i 10 timer. Steg brystet af på alle sider på en pande før servering.

Nå, det må være nok om ramsløg. På vej hjem kom vi forbi Ismageriet på kongelundsvej og det må siges at være et helt sikkert besøg værd, også på en regnvejrs dag. Alt isen bliver lavet i baglokalet og er af super lækker kvalitet. De fører også lidt andre smage end man får alle andre steder. Så alt i alt en rigtig god dag på lorteøen.

 • Comments(0)//forum.madarkitekterne.dk/#post32

Åbningsreception hos Hotel Marriotts nye restaurant, Midtown Grill

MadPosted by Lasse Thu, April 15, 2010 18:21:19

Nogle gange er man heldig og nogle gange bliver man temmelig overrasket. Torsdag d. 9 april var en af disse dage. Michael og mig skulle ind på Hotel Marriott for at være med i en åbningsreception for deres nye restaurant, Midtown Grill. Jeg havde fået bekræftelse på at jeg var på gæstelisten, men var ikke sikker på at min ”plus en” var registreret. Derfor var jeg lidt nervøs for at Michael måske ikke kunne komme ind, men al frygt blev gjort til skamme. Dørene var åbne og i stedet for at blive budt velkommen af en ”dørmand” med en liste, gik der en masse tjenere rundt med lidt at drikke.

Vi vidste ikke rigtig hvordan det fungerede, og det tog derfor en smule tid før vi fik os lidt væske… Efter at have fundet noget drikkeligt begav vi os ud for at se på sagerne, og vi fandt hurtigt ud af at der var masser af buffeter placeret rundt omkring – en af disse var dessertbuffeten :)

Som de rigtige mænd/madører vi er, fik vi hurtigt fat i en portion mad og begav os ud for at finde et bord. Der var forskellige slags siddeområder, og vi fik fat i et højbord som var meget fint, om end det var lidt svært at få fodfæste for visse personer. Mens vi spiste kom der nogle andre og satte sig ved bordet ved siden af, et bord der havde været ledigt under hele vores måltid. Vi fik spist færdigt og tallerknerne blev fjernet af nogle super effektive tjenere der sørgede for at der ikke stod tomme tallerkner og glas over det hele. Efter tallerknerne var væk/eller mens de blev fjernet dukkede en ældre herre, i grimt slips, og hans kone op og begyndte at skælde parret på bordet ved siden af ud – de havde åbenbart taget HANS plads, og det kunne i hvert fald ikke passe i hans verden. Vi valgte derfor at blive siddende således at de gamle, sikkert rige, men i hvert fald forvente mennesker ikke fik vores bord, men måtte finde noget andet – desværre gik ham der fik skideballen fra den gamle mand, ned til den gamle og sagde at vores bord var frit. Jeg må her afslutte en lille undren; jeg fatter ikke at man kan opføre sig svinsk til et arrangement hvor man får al mad og drikke gratis. Jeg forstår heller ikke at ham der fik skideballen gik ned og sagde vores bord var frit.

Jeg stopper dog historierne om sure gamle mænd her, og vil i stedet sige at maden var lækker, men bearnaise saucen måtte meget gerne have fået mere estragon – estragon er lækkert! Maden der var, var nogle rejer som vi ikke smagte, tre slags kød, tofler, bearnaise og lufttørret skinke, tror jeg, med en grov trapenade. En af kødretterne var spareribs, hvor Michael glad siger ”det er næsten lige som Jensens Bøfhus”, kort efter, fulgt af et ”bare meget mere mørt og bedre”, og det må man sige, de var dejlige.

Efter hovedretten gik vi ud for at kigge noget mere, især på den dessertbuffet vi gik forbi tidligere. Dessertbuffeten var dejlig, rigtig dejlig. Der var creme brulée, en tung og lækker chokoladekage, ristede skumfiduser dyppet i chokolade og nødder, samt, det bedste, root beer med en kugle vanilieis… Vi nåede (lige) at få et par creme brulée, et par stykker kage og så også et par root beer desserter… hver :) Root beer drikken smagte af det tyggegummi man spiste som lille, Yenka eller sårn, og det var fucker nice, helt vildt, så lige nu er jeg i gang med at se om jeg kan finde root beer i Danmark.

Aftenen på Marriott var kjempe fin, og jeg nåede kort at hilse på Kristian som står for The Dinner Party, og var konsulent(?) på åbningsfesten, hvilket må siges at være et meget dejligt job – desværre for ham tror jeg ikke at man kan falde på vinen og hygge :) Inden jeg slutter vil jeg lige nævne en drink der var tilstede, som var lavet med agurke-gin. Mærkeligt, men interessant.

Menukortet:

Dessertmenukortet:

 • Comments(0)//forum.madarkitekterne.dk/#post31

Billigt besøg på Vespa

MadPosted by Lasse Thu, March 25, 2010 13:56:04

Jeg får, lidt for, tit en mail fra AOK der indeholder diverse tilbud. En dag var der et af disse tilbud der lød på en treretters menu hos Vespa for 150 kr., 300 med vin. Dette var så billigt at man jo nærmest var tvunget til at bestille et bord. Heldigvis fik jeg to klassekammerater med på det, og vi fik det sidste bord. Da jeg kiggede på nettet så jeg at der også var antipasti med (nogle småbidder med pølse, oliven og sårn). Dette er altid en vinder, og det smagte da også rigtig dejligt, så dejligt at der gerne måtte have været meget meget mere…

Efter småbidderne kom forretten på bordet, pasta i sauce af ricotta og squash med pinjekerner, basilikum og citronskal. Denne ret spillede super godt sammen med vinen. Alle på bordet syntes det var godt og vi kom pga. dette lidt i snak med tjeneren, der endte med at komme med et ekstra glas vin for at vi kunne smage forskel – vi syntes at den første vin der kom fra en (big box) var bedst, og det var en slukøret tjener der gik igen :)

På trods af at forretten var lækker begyndte vi så småt at være temmelig sultne og vi glædede os til hovedretten. Hovedretten var helstegt svinekam i eget slag, serveret med blød polenta og langtidsbagte tomater, eller simplere sagt, svinekam rullet med diverse urter, majsgrød og tomater. Svinet og tomaterne var lækre nok, men polentaen/majsgrøden var ingen succes, det var mere som blendet grov budding… Her virkede det også som om at vi var lidt glemt, men maden kom dog, og det hjalp på sulten…

Vi var en smule mætte, men ikke i nærheden af en total mæthed, og desserten hjalp heller ikke så meget på det. Til gengæld var det en lækker, og simpel dessert.

Hotdogfaktoren på denne aften er i hvert fald en, måske to – desværre var det ikke lige penge der var flest af, så jeg fik ingen hotdog på vej hjem…

MENUEN

Normalpris 400, tilbud 300 for aperitif, åbenbart fri vin, vand og kaffe

Antipasti
10 "hapsere" af grøntsager, ost og charcuterie:
Crudo di parma – Parmaskinke
Mortadella di bologna – Mortadella salami
Salami di Milano – Fennikelssalami fra Milano
Crostini peperonata – Bruschetta med syltet peber
Arancini di pomodoro - Friteret tomat risotto
Mandorle salate – Saltede mandler
Olive – Italienske oliven
Grissini – Italienske brødstænger
Caponata alla nostra – Siciliensk caponata på vores måde
Carciofi brassati – Braiserede artiskokker i olivenolie
Champignon gratinato – Gratineret champignon med italiensk gedeost
Primo - forret
Trofie con zuccini, ricotta e pinoli
Små ruller af pasta i sauce af ricotta og squash med pinjekerner, basilikum og citronskal
Secondo - hovedret
Porchetta arrosto
Helstegt svinekam i eget slag, serveret med blød polenta og langtidsbagte tomater

Dolce - dessert

Is

 • Comments(0)//forum.madarkitekterne.dk/#post30

Om at købe en tilfældig vin i en fin flaske

MadPosted by Lasse Wed, March 24, 2010 12:00:21

Og finde ud af at den har en meget interessant historie. Ja, det skete hen over nytår, hvor jeg var med kæresten og hendes legekammerater i Frankrig for at stå på ski. Flasken jeg købte var Beaujolais Nouveau, og den blev købt ud fra tanken ”at Beaujolais smager da ofte ret godt”. Vi smagte én i på skiferien, og den smagte specielt nok til at jeg tog en med hjem. Derhjemme nævnte jeg den en aften hos kærestens far og fik at vide at der har været meget hurlumhej omkring lige præcis denne slags vin. For ligesom at beskrive hurlumhejen er historien som følger:

Beaujolais Nouveau er den første vin der kommer på markedet efter årets høst, og den bliver frigivet den tredje torsdag i november hvert år. Ifølge AOK er dette for at man ikke skal have tømmermænd på arbejdet, men jeg kender nu mange der arbejder fredag. Indtil 1993 var der kapløb for at få de første flasker vin til landet hurtigst muligt. Dette var en tradition der blev startet i 1970’erne af en engelsk avis. Vinen blev så kørt til Paris, hvorfra den med politieskorte, vha. elefanter, fly og alle mulige andre transportmidler. Når den kom til Danmark har det blandt andet været racerkøreren Thorkild Thyring der har stået for transporten, mens vinen siden 1977 har været serveret på Gråbrødre torv, hvilket den vist stadig gør.

Der bliver udgivet flasker fra årets høst fra flere forskellige vinområder, og sikkert også de fleste, men det er så vidt jeg ved kun Beaujolais Nouveau der har opnået en sådan succes. Hvis du ønsker at læse en meget mere fyldestgørende beskrivelse om Beaujolais Nouveau kan du kigge på følgende links:

http://www.aok.dk/byen-rundt/historien-bag-beaujolais-nouveau kort og godt på dansk!

http://www.intowine.com/beaujolais-nouveau-history-behind-third-thursday-november?page=0%2C0 langt, men interessant på engelsk.

 • Comments(0)//forum.madarkitekterne.dk/#post29

Alene på The Paul til networking

MadPosted by Lasse Fri, February 12, 2010 22:45:14

Billederne i dette indlæg er taget af fotograf Signe Birck

Jeg hader at komme for sent (til andre ting end morgenmønstring), men alligevel var det det netop hvad der var ved at ske i lørdags. Jeg skulle til ’The Dinner Party 6’, men på trods af alle anstrengelser, kom jeg alligeveller for sent ud af døren. ’The Dinner Party 6’ går ud på at møde en masse fremmede, og da jeg skulle alene af sted, syntes jeg at komme for sent ville være endnu mere pinligt. Selve aftenen skulle foregå på The Paul i Tivoli, hvilket således er mit tredje besøg på en dansk Michelin-restaurant.

Nå, jeg kom altså slet ikke for sent, men derimod spot on, og det var jo dejligt. Da det er vinter er Tivoli lukket, så porten blev åbnet og vi blev alle budt velkommen af arrangøren/værten (der troede jeg ville have været lavere), og fulgt ind til restauranten.

Indenfor blev jakken byttet ud med et glas bobler (’Den Gule Enke, Rose’) og rundtomkring blev placeret forskellige tallerkner og skåle med lidt snacks – et stykke laks med wasabi og nøddepulver var det bedste, mens meget umodne ferskner var rimelig interessante.

Efter lidt tid blev der kaldt til bords, og vi fandt vores pladser. Jeg endte med at sidde ved siden af en advokat og en inden for reklamebrancen. Uden at gå for meget i detaljer, så tjente de en smule mere end mig om året – advokaten havde ligefrem en vinkælder i sit nybyggede hus, mmmm… Da vi have sat os, blev vi budt officielt velkommen af værten Kristian Brask Thomsen, og derefter fulgte en kort velkomst fra Paul (”med alt for meget lime” citat af Paul, om en af retterne).

Første ret kom derefter temmeligt hurtigt og vinen dertil var en ’Cloudy Bay’, Sauvignon Blanc. Da jeg kendte til menuen og vinene inden, havde jeg især glædet mig til vinen, da denne vist nok flere gange skulle have været kåret til årets bedste. Vinen var god, men ikke på en sådan måde som mange af de andre Sauvignon’er jeg har smagt, desværre. Vinen til næste ret kom kort efter første ret, og mindede meget om en chardonnay, ikke lige min ynglings, men da maden kom til var samspillet mellem vinen og maden super godt. Retten bestod af masser af fisk, lidt kartoffel og sårn.

Nu er jeg efterhånden nødt til lige at nævne brødet. Som regel er brødet på de forskellige gode restauranter super godt, og her var det bestemt ingen undtagelse. Der var tre slags, men jeg nåede kun at smage to, det ene af dem var nemlig fantastisk – et mørkt valnøddebrød. Advokaten og sin kone sagde noget i retning af ”at man skulle have en brød…” nogle steder, og så droppe alt andet.

Tredje ret der kom på bordet var med vagtel, og vinen dertil var en lidt speciel (syntes jeg) rødvin fra Baden Baden i Tyskland. Rødvinen mindede lidt om en Beaujolais Nouveau, noget jeg prøvede i juleferien – men mere om det i et andet indlæg. Denne ret passede også meget godt sammen med vinen, og var rimelig lækker.

Efter tredje ret kom hovedretten som jeg havde set frem til, Tournedos Rossini Rossini. Jeg havde forinden læst at retten var opkaldt efter en italiensk komponist, Gioachino Rossini, og bestod af et stykke oksemørbrad, stegt foie gras og trøffel lagt oven på et stykke ristet toast. I Pauls version var retten saltet med caviar (den rigtige slags), men desværre syntes jeg efter lidt tid at der manglede salt både til kødet og foie gras’en. Så mere caviar til mig, så ville det være en vinder, tak :)

Så blev det tid til desserterne, som måske af hensyn til tiden blev serveret samtidig. Den ene var en mangosalat hvortil en demi sec ’Gul Enke’-champagne blev serveret. Den anden var en mokkakop (?) med en tyk chokoladecreme og Cognac til. Mangosalaten og champagnen var vildt gode sammen, og helt klart noget jeg vil prøve derhjemme. Koppen med chokolade var ikke noget specielt syntes jeg, og Cognac’en måtte hellere have været en rom med smag af karamel eller sårn.

Med desserten sluttede måltidet, og selskabet blev vist ned omkring indgang/loungeområdet på The Paul. Her var der gæstebartendere fra baren ’1105’. Denne bar vandt konkurrencen om har lave en drink kaldet ’Copenhagen’, og den skulle jeg s’føli smage. På dette tidspunkt kom Michael, og vi fik smagt drinken sammen. Specielt god syntes vi ikke den var på trods af, en sød pige sagde, hun var stolt af at have været med til at udvælge den. Vi prøvede ny drink, som vist nok hed Honey Smack og mindede lidt om mojito, hvilket straks var mere i vores boldgade… nogen vesper så jeg aldrig. I området hvor folk drak, talte og slappede af var der opstillet små skifferplader med forskellige småbidder – rimelig lækkert.

Da hverken Michael eller jeg er ved muffen valgte vi at fortrække rimelig tidligt, og vi endte på Lord Nelson for at få en lille øl – det kunne man nemlig ikke få da maden var slut, og der var faktisk flere der gav udtryk for at det ville have været rart.

En samlet konklusion på aftenen må være, at det var en interessant aften, og at jeg gerne vil med endnu en gang. Dog gik det lidt ud over maden at man ”skulle socialisere”, og derfor ikke koncentrerede sig så meget om den, så næste gang vil jeg hellere spise billigere. Mine evner inden for networking må også siges at være en smule begrænsede, da jeg kun fik ét kort ud af aftenen :) – men det kan være det kommer med tiden. Jeg har et enkelt ekstra punkt omkring restauranten, og det er akustikken. Meget hurtigt var lydniveauet så højt at man var nødt til næsten at råbe, ikke lige min stærke side, så jeg tror det ideelle tidspunkt for at besøge er om sommeren, hvor der er åbne vinduer.

I det første indlæg om The Dinner Party skrev jeg at der var et maleri af Per Hillo der blev givet til en heldig vinder – det var desværre ikke mig. Jeg kan dog konkludere at Per er Danmarks største kunstner, for han er faenme høj! :)

Hotdog faktor: Jeg spiste fire cheese på vej hjem, men det var nok øllernes skyld, for jeg havde ikke umiddelbart noget behov efter maden.

 • Comments(0)//forum.madarkitekterne.dk/#post28

Pleasure Royale, beskrivelse af et ønske…

MadPosted by Lasse Mon, January 11, 2010 15:36:33

Den 6. februar er der ”The Dinner Party 6” på The Paul, og jeg vil så gerne med. Hvis du har lidt over 1600,- liggende og har lyst til en aften, hvor man møder en masse fremmede, der alle er glade for god mad, så skriv endelig til mig, jeg har brug for en wingman :-)

Arrangementet

”The Dinner Party” er et arrangement, sat i værk af Kristian Brask Thomsen. Kristian har tidligere arbejdet hos diverse Michelin-restauranter, og laver nu arrangementer såsom ”The Dinner Party”. Til februar er det 6. gang at det løber af staben, og som tidligere skrevet er det på The Paul, der ligger i TIVOLI (www.thepaul.dk). For at få det hele til at køre er der et samarbejde med Veuve Clicquot (bedre kendt som ”Den Gule Enke”, www.veuve-clicquot.com) og derudover er der også en lille, lidt sen, ”mandelgave”, i form af et maleri vurderet til 20.000,- malet af Per Hillo (www.perhillo.com), til en heldig vinder.

Overskriften for arrangementet er ”Pleasure Royale”, og som nogle nok allerede har gættet er inspirationen til aftenen også hentet lidt fra ”Casino Royale”, den forige James Bond film. Menuen afspejler da også et par af de traditionelle Bond ingredienser, nemlig caviar og champagne. Dog mangler der vist en Vesper, meeen mon ikke den er til at finde senere på aftenen eller efter dette er læst, det må vi håbe. Hvis du vil se menuen, så læs blot videre…

Når maden er færdig og kaffen er drukket åbnes dørene på The Paul for yderligere gæster, og musikken der bliver spillet bliver spillet på stedet af en DJ fra internetradioen www.dv.fm. I alt kan der være 120 gæster efter maden, så man må sige at det er et intimt arrangement, og så med egen DJ.

Restauranten

The Paul er drevet af Paul Cunningham, som ikke engang har gået på kokkeskole, og alligevel har sørget for at restauranten har en stjerne i Michelinguiden. Så, hvis Paul kan, er der jo håb for os andre, som heller ikke har uddannelsen.

Jeg har desværre aldrig spist på The Paul, men siden jeg for mange år siden hørte om ”Chefs table”, har det altid været en lille fantasi. Ved ”Chefs table” betaler 8 personer 25.000,- for en hel aften lavet af Paul selv, i hans selskab.

Igennem et af arrangementerne med NaCl (www.na-cl.dk), har jeg prøvet en ret, der vist har været på menukortet hos The Paul, og den var sQ meget interessant. Retten hed ”sort”, og var en fiskeret hvor alle ingredienser var farvet med blæksprutte blæk. Derudover har jeg en af Pauls kogebøger hvori menuerne fra andet år på The Paul er. Ud fra disse indput regner jeg med at aftenen d. 6/2 vil blive en lækker og spændende madaften.

En bøn

Som jeg startede vil jeg også slutte. Har du tid, penge, lyst til at følges, og kender jeg dig, så skriv endelig, for jeg mangler en ven og wingman, og vil vildt gerne med… :-) Der er nok kun 5 pladser tilbage!

Hvis du ikke kender mig men selv vil med, kan du kontakte arrangøren Kristian Brask Thomsen på følgende måder: E-mail: socialconnector@gmail.com eller på telefon: 50 85 20 50

Menuen for aftenen ser således ud:

The Paul Canapés Royale.
NV Magnum Veuve Clicqout Rosé Brut Champagne, Frankrig.
-
Jomfruhummere og Dansk Sort Hummer med Eksotisk Frugt, Ingefær og Brunet Smør.
2008 Magnum Cloudy Bay Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand.
-
Vesterhavs Pighvar med Brandade De Luxe, Saltede Citroner, Salvie og
Manni-olivenolie.
2006 Newton Unfiltered Chardonnay, Napa Valley, Californien, US.
-
Vagtelsalat med Hokkaido Græskar, Appelsin og Jus d' Caille.
2005 MAGNUM Jannin Spâtburgunder, Weingut Jacob Duijn, Baden-Baden, Tyskland.
-
Tournedos Rossini Rossini;
Serveret klassisk, med Foie Gras, Trøfler, Spinat én Branche og Rossini Caviar.
2006 Alter Ego de Château Palmer, Margaux, Bordeaux, Frankrig
-
2 x Dessert;
Pakistansk Mangosalat med Lime, Mynte og Chokoladebønner.
NV Magnum Veuve Clicqout Demi-Sec Champagne, Frankrig
-
Varm Chokolade Fondant med Sechuan Peber.
Afkølet (frossen) Hennesy Paradis Extra, 50 år, Grande Champagne, Cognac, Frankrig.
-
Nespresso Grand Cru Kaffe med Avec og Petit Fours.

Jus d' Caille, tror jeg, er ”vagtelsaft”…. Hmmm….

 • Comments(4)//forum.madarkitekterne.dk/#post27

30 vine, forsvar af hovedopgave og lidt historie

MadPosted by Lasse Tue, November 03, 2009 01:12:27

Fredag d. 13 oktober 1307 blev alle tempelriddere taget til fange, og ordenen blev så vidt vides opløst. Dette indlæg vil dog ikke handle om hvad der skete med tempelridderne og deres skatte, men derimod om vine fra et område mellem Spanien og Frankrig, Roussillon. Mads og mig var mandag d. 26/10 til en smagning arrangeret af Sopexa, den franske landbrugsafsætningsorganisation. Smagningen gik hovedsageligt på ‘vins doux naturels’, hvilket på dansk er noget i retning af ‘naturligt søde vin’, eller dessertvin. Roussillon står for omkring 80% af Frankrigs samlede produktion af dessertvine. Til smagningen var Mads og mig til et “seminar” omkring vinene, jorden, geografien og kun en lille smule om hvordan de passede til mad. Den franske fortæller krydrede sit oplæg med en masse ZE (the) og ZAT (that), på den hyggelige franske form. Nå, men han fortalte at vin allerede blev produceret i området fra 400 f.kr., men det begyndte først i seriøs målestok da tempelridderne fik en ordentlig indflydelse i området (og så kom de alligevel med). Inden jeg går videre må jeg nok lige nævne at smagningen fandt sted på Sankt Petri Hotel.

Vi fik smagt omkring de 30 forskellige vine, hvor størstedelen var dessertvine (Rivesaltes og Muscat). For folk der ikke spytter, løber 30 vine faktisk op, og jeg bekymrede mig da også en smule for mit forsvar af hovedopgaven dagen efter. Til alles information kan jeg informere om at det gik og det blev ikke værre af at jeg havde drukket en smule dagen inden.

Der skal selvfølgelig nævnes navne, og som det første må nok nævnes Domaine Puig-Parahy. Dette stod ved bord nummer et, så vi startede det og endte der. Til slut ville vi se om vi måtte få en rest med hjem, og så lige smage lidt mere. Mens vi stod og talte om hvem der skulle spørge pakkede manden en lille kasse og gav den pludselig til os - temmelig god overraskelse. Puig-Parahy er et 600 år gammelt familieforetagende, dette kom til udtryk gennem de tudsegamle dessertvine på bordet. Der var vine helt ned til 1936, og så en speciel kaldet Rancio sec, hvilket er en dessertvin lavet på de sidste århundredes produktionsrester. Således endte vi med at smage en vin fra før anden verdenskrig, og en vin hvor noget af indholdet var over 200 år gammelt. Puig-Parahy har desværre ikke nogen dansk importør - endnu.

Andet navn som skal nævnes er Domaine Singla, der havde nogle lækre rødvine, hvor nogle af deres smage mindede mig om ‘jawbreakers’ (en slags sukkerkugle). Min ynglings var vist AOC Cotês du Roussilon La Crinyane 2007, og den kan, sammen med de andre, købes hos Sydfranske Vine. Vi smagte også på en masse der importeres af HJ Hansen, tidligere har vi også smagt noget godt der, så det kan anbefales, især deres Rivesaltes. Som det sidste bord vi skulle smage, var vi hos en jysk mand der hovedsageligt havde nogle dyre vine. Disse vine var meget kraftige og jeg kunne ikke rigtig bedømme dem - min næste var også bedøvet på det tidspunkt. Men, der var dog en vin som jeg syntes var specielt god, det var en hvidvin, men jeg kan finde vinen hos ham. Selv om jeg ikke kan finde den, skal i alligevel have navnet på vinmandens firma: Familien Jørgen Andersen Vinimport.

Inden dette bliver et drabeligt indlæg om vin og forhandlere, må jeg afslutte. Endnu engang var jeg lidt småsnaldret da jeg gik, men jeg er som sagt overbevist om at det ikke havde indflydelse på min hovedopgave - jeg tror næsten det hjalp. De vine vi fik med hjem var Rivesaltes fra 1936, 1968 og 2005, totalt sejt, og de blev drukket til noget dessert lavet til at matche vinene.

 • Comments(0)//forum.madarkitekterne.dk/#post26

Tre timer, 42 vine og midt i hovedopgaven

MadPosted by Lasse Mon, October 19, 2009 15:08:08

"Vi spytter ikke!", så er det klarlagt, og nu til resten...

Madarkitekterne var d. 6. oktober til vinsmagning på Skt. Petri hotel. Det første indtryk er, at det virker som et temmelig fint sted og at vi måske er en smule ’under dressed’. Vi kommer imidlertid ind og får vores navnekort. På kortet har vi fået et bogstav der viser hvor vi er fra, ”R” som betyder restaurant, i stedet skulle vi have haft et ”A” for andet, der kendetegner os lidt bedre :)

Smagningen var organiseret af den franske landbrugsafsætningsorganisation (31 bogstaver) Sopexa, der udvikler marketings- og kommunikationsløsninger, primært for den franske føde- og drikkevareindustri. I Danmark arbejder Sopexa primært med franske vine og frugter.

Da vi kommer ind bliver vi dog meget glade da vi ser de 21 borde med i alt 170 mousserende og almindelig vine. Vi skulle dog kun komme til at smage 42 af dem. Vi var tre personer inde og smage, Michael, Mads (Pelle) og mig. Mads smuttede tidligt, fordi der på dette tidspunkt var under 48 timer tilbage til aflevering af hovedopgaven, og… Nå, men Michael og mig fortsatte med at smage lidt endnu og efter et stykke tid nåede vi da et niveau hvor fransk slet ikke var så svært at forstå. Der var to borde som var specielt gode, det ene repræsenteret af Vignerons d'en France, der havde nogle interessante bobler med (det var næstsidste bord, så smagsløgene var måske lidt hæmmede). En af disse bobler, var en aperitif-ting lavet på kastanie og den anden var bare lækker og frisk. Det andet meget interessante bord stod en ’vinbonde’ for, Olivier Larochette, han producerede vine med andre folks druer, og især hans rødvine var rigtig gode. Af rødvine havde han fire forskellige, hvor de alle gående fra mild til kraftig var super. Heldigvis havde han talt med en dansk importør, Leth Dupont Vin, så det kan være de kommer til Danmark. Olivier lod os til at starte med smage et glas bobler, hvori han hældte en likør lavet på blodappelsin, ingefær og kakao. Denne likør blev lavet af en af hans legekammerater, som brugte det til aperitif i sin restaurant.

Der er selvfølgelig masser at fortælle om smagningen, men jeg vil stoppe inden det bliver for kedeligt. Til slut er der kun tilbage at sige, at jeg havde vildt meget lyst til at tage til Frankrig i et par år, for at plukke druer og drikke vin og champagne…

Inden selve listen over smagte vin, er her lidt om forkortelsen AOC (Appellation d'Origine Contrólée). AOC er et mærke brugt til at bekræfte hvorfra vinen kommer. Derudover er vine markeret med AOC også kontrolleret på en lang række punkter, såsom: metoden anvendt til dyrkning og produktion, lokalisering, drue-sort, mindste indhold af alkohol, osv.

De vine vi smagte var som følger, der er også vores kommentarer...

Olivier Larochette

Vin de table Mousseux Blanc de Blancs (Lasse: Rigtig god med blod appelsin ingefær likør)

AOC Crémant de Bourgogne, Chardonnay (Lasse: Nødeagtig. Michael: Rigtig god smag stærke nøde toner)

AOC Mâcon-Villages, Blanc 2008 (Lasse: Druer fra bunden af bjerg Chardonnay Stål fad. Michael: Meget frugt)

AOC Pouilly-Fuissé, Tradition Blanc 2008 (Lasse: Meget drikkelig. Michael: Rigtig god vin men lidt for meget ege smag fra tønder)

AOC Pouilly-Fuissé, Réserve Privée Blanc 2008 (Michael: Super frisk og knas tør stål fad)

AOC Saint-Véran, Vieilles Vignes Blanc 2007 (Lasse: Ege tønder muskat og vanille smag)

AOC Bourgogne, Pinot Noir Rouge 2007 (Lasse: Super, god lugt og smag. Michael: God smag og lugt meget fin)

AOC Châteauneuf du Pape, Rouge 2007 (Lasse: God meget kraftig lugt. Michael: Meget kraftig god rund smag)

AOC Côte du Rhône, Rouge 2007 (Lasse: 80 % granace 20% syrah)

AOC Côte du Rhône-Villages, Rouge 2007 (Lasse: 50% granace 50 % Syrah)

Vignerons d'en France

AOC Montlouis sur Loire, Cuvée des Anges (Michael: 15 g sukker pr liter deres mainstream vin og ikke noget helt vildt)

AOC Montlouis sur Loire, Jardin des Rois (Lasse: Brut de Brut 5 g sukker pr liter tør men ok. Michael: meget skarp i smagen)

AOC Montlouis sur Loire, Cuvée Réservée Brut (Michael: 13 g sukker pr liter rigtig god)

AOC Montlouis sur Loire, Cuvée Tradition Demi Sec (Lasse: 30-37 g sukker pr liter)

ABV effervescent à la châtaigne, St Alyre Châtaigne Jus de raisin effervescent sans alcool, St Alyre Sans Alcool. (Lasse: Kastanjer meget speciel)

Champagne Huré Frères

AOC Champagne, Cuvée de Réserve - L’Invitation

AOC Champagne, Cuvée Rosé - L’Insouciance

AOC Champagne, Cuvée Sélection - L’Instantanée Millésime 2003

AOC Champagne, Cuvée Blanc de Blanc - L’Inattendue (Lasse: mmmmmmm)

AOC Champagne, Extra Brut

Confrererie des Domaines

AOC Chablis, Nicolle Blanc 2007

AOC Chablis, Vrignaud Blanc 2007

Les Grands Chais de France

AOC Clairette de Die, Carod (Lasse: 7,5 % Metode dioise (tidligt stop af proces) muskat dessert)

AOC Crémant de Bordeaux, Calvet (Lasse: Mærkelig eftersmag. Michael: Sjov eftersmag)

AOC Crémant de Jura, "Marcel Cabelier" (Michael: Rigtig fin vin)

AOC Crémant d'Alsace "Arthur Metz" Brut (Michael: Skulle være den 6. bedste mousserende vin i verden inklusiv champagne Synes ikke den var helt oppe og støde)

Quality Sparkling wine, "François Montand" Brut (MethodeTraditionnelle) (Michael: Blanc de blanc fra Spanien (cava))

Quality Sparkling wine, "Brut d'Argent" Chardonnay (methodeTraditionnelle) (Michael: Blanc de blanc)

Les Vinnerons de la Méditerranée

AOC Blanquette de Limoux Jan de Lys (Lasse: Jeg synes ikke den er så dårlig)

AOC Languedoc Rosé, Mythique (Lasse: Dejlig blød. Michael: Det var dejligt at få noget andet end champagne.)

AOC St Chinian Rouge, Château des Albières (Michael: Kan måske gå til forret)

AOC VDN Muscat de St Jean Minervois Petit Grain (Lasse: Honning. Michael: Dessert vin meget meget sød er nok lige sød nok.)

The Wine Company

Domaine A. Margaine

Cuvée Traditionelle, 1 Cru Brut (91 WS/90 Parker) Pris: 175,00 (Michael: Meget sur)

Cuvée Rosé (92 Parker) Pris: 199,00

Cuvée Special Club, Blanc de Blancs, 2000 (92 Parker) Pris: 275,00 (Lasse: mmm)

Blanc de Blancs, 1. Cru, Vintage 2002 Pris: 399,00 [Magnum]

Univitis

AOC Crémant de Bordeaux Grand Théâtre Brut (Michael: Rigtig fin)

AOC Crémant de Bordeaux Grand Théâtre Demi Sec (Lasse: Ok god. Michael: Rigtig fin meget frugt)

Vignobles la Coterie

Vin Mousseux Orgaïance

AOC Côtes du Rhône, La Coterie Organic Rouge 2008 (Lasse: Granace syrah mmm super frugt)

AOC Châteauneuf du Pape, La Volonté des papes Rouge 2008 (Michael: Den er lidt tam af en Châteauneuf du Pape at være)

AOC Gigondas, Domaine de Chateaubert Rouge 2008 (Lasse: vanilje. Michael: Det er en rigtig god vin meget meget smag)

Selv om jeg godt kan li' vine, kan jeg li' Katrine endnu mer', for Katrine er den dejligste på hele jorden... så længe vi ikke også tager mad ind i billedet ;)

 • Comments(0)//forum.madarkitekterne.dk/#post25

Den første RETAFTEN!

MadPosted by Lasse Sat, October 17, 2009 01:08:36

NaCl er ikke det eneste der er sket i efterårsferien. Dagen inden var der "Retaften" i Nyboder (vie immer). Retaften er en viderudvikling af forretsaften hvor hver person har en ret med. Ved at have retaften er det muligt både at have desserter, forretter og hovedretter. Til denne første retaften var vi ti, hvilket gav visse anderledes omstændigheder, hvilket jeg vil kommet tilbage til. For kort at beskrive hvordan en retaften kører, så vil jeg kort risse de få regler, der er, op. Der er fire, og de lyder således: Hver person har en ret med. Hver person har drikkevarer der passer til sin ret (eller noget) med. De to der lige har serveret vasker op. Der er en halv times forberedelsestid inden/til servering. FOR AT SE FLERE BILLEDER, KLIK HER!

Som sagt var vi denne gang ti, hvilket med kort hovedregning og et lille kig på uret, gav et sluttidspunkt på omkring 24 - hvis man var optimistisk... Jeg kan hurtigt afsløre at tiden selvfølgelig ikke blev holdt, og vi sluttede først omkring kl. to. Fordi der var så mange retter og så meget ventetid, syntes jeg i starten ikke, at jeg rigtig blev fuld, hvilket slet ikke burde kunne ske... Efter femte ret var dette dog ikke så slemt mere, men jeg prøvede da at opfordre til nogle "mundrensere" mellem retterne - en brandbil fjerner sikkert masser af smag :)

Jeg vil ikke rigtig fremhæve nogle retter her, udover dem der indeholdte noget med brændt sukker (min og michaels). Jeg lavede rygeost creme brulée (rygeost rørt med creme fraice, men sukker drysset på) og Michael lavede creme brulee af en art (med chokolade vist - brombær siger Katrine). Alligeveller vil jeg sårn kort nævne at en ret endte med at blive en dip (heldigvis var der ekstra chips), og en ret blev købt og lavet på en time (af Molte), og så havde den sideskildning... Der var selvfølgelig mange gode retter, men jeg opfordrer til at se på billeder.

Opvasken dagen efter skal selvfølgelig lige nævnes... 10 af hver ting, på nær tallerkner... 10 vinglas, 10 vandglas, 10 martiniglas, 10 knive, skeer, teskeer og gafler. Sikkert også 10 af andre ting, men det er sQ dejligt, når der ikke er så meget opvask :)

Forresten er jeg endt med en rigtig god opskrift på "lakridsbrød", inspireret af både Madklubben og Le Troix Croblabla (jaaa... de tre grise på fransk). Til sidst, undskyld fordi jeg glemte at tage et billede af den sidste ret - er det alkohols skyld, jeg ved det ikke?

 • Comments(0)//forum.madarkitekterne.dk/#post24

Showaften med NaCl (Showcooking nr. 5)

MadPosted by Lasse Tue, October 13, 2009 13:04:46

På trods af flere forsøg, lykkedes det ikke at få en fisk med hjem, men mere om det senere. NaCl er en gruppe af (relativt) unge kokke, uddannet på nogle af verdens bedste restauranter. De inviterer 50 gæster, hver halvanden måned, til at deltage i en aften hvor de får lov til at lege med maden. Hele arrangementet er på frivillig basis, og på den baggrund kommer man som tilskuer med for 600 kr. De 600 kr. bliver til ca. 6 retter og vinmenu.

Det var så lidt om det grundlæggende, og nu til det vigtige. På NaCl’s facebookprofil lød det således fra fire dage før arrangementet løb af staben ”glæd dig bl.a. til noget med guldfisk, spiseligt efterår, en is med 1000 kugler og en tur i skumbad!!”. Og vi blev ikke skuffede, måske lige på nær med fisken, men mere om det senere. For at gøre det lidt anderledes, vil jeg fortælle om retterne i baglæns rækkefølge, men inden da, lidt om omstændighederne. Måske fordi der skulle laves et pilotprogram om kokkene og showet, var denne aften en kende anderledes end ved det forrige arrangement hvor vi var med. Af hensyn til kamerafolk m.m., tror jeg, virkede visse ting lidt forskubbede og rodede, men maden var stadig super, så jeg må hellere skrive om den nu.

Som sagt starter jeg bagfra, og sidste ret var ”Ethvert barns drøm” af Lars Lundø Jakobsen. Retten her var nævnt på facebook som ”en is med 1000 kugler”. Nogle af kuglerne var brombær der var delt i de små stykker, det samme med hindbær. Ellers var der blåbæris, vanilieis, chokoladeis og estragonis og i bunden af det hele var der en creme med/af the. Der var vist blevet sagt at estragonisen smagte af laks, men det syntes jeg nu ikke. Jeg syntes at det var en rigtig god smag, god men anderledes, og jeg tænker om man måske skulle begynde at lege med krydderurter. Kuglerne blevet lavet ved at en ”massepipette” dryppede små saftdråber ned i et flydene nitrogen/tøris-bad, hvorved de blev til små iskugler. Da dette var sidste ret, og kokkene vist heller ikke kunne spise mere, var der refill, og er det mon Michael der henter is? For at lave en overfladisk kontrol på om der nu også var 1000 kugler, har jeg leget med en fin vægt og en pipette. Jeg kom frem til at der gik ca. 10 dråber på én ml, så desserten har været ca. 100 ml. Dette passer nok meget godt til retten, så jeg kaster håndklædet i ringen og tror på der var 1000 kugler.

Retten før denne var af Anton Eff, der sidste gang lavede ”Jordbærbed”, som var en superfed præsentation af en ret. Dette overgjorde han dog denne gang, og da der skulle til at serveres kom tjenerne ind med to sæbedispensere og en bakke med svampe. Derefter kom Anton på banen, og han fortalte oppe ved anretterbordene, at retten hed ”Skumbad”. Derpå hældte han noget væske ned i et kar, hvor det så var meningen at bobler skulle stige op. Der blev inviteret op til bordene hvilket skabte et rend af gæster og kamerafolk. Desværre boblede det ikke så meget, måske fordi væsken var for varm, noget tøris løste imidlertid dette problem. Nå, der kom tallerkner til anretterbordet, de fik skum på og ud på bordene kom så en ”gummiand” i et skumbad. Svampene som kom på bordet tidligere var ”el-bulli-svampe” (noget æggeblanding som har været i sifon og derefter i mikrøbølgeovn), og sæben var noget æblegrød. Gummianden var en vanilieting med nødder i, hvorpå der var sprøjtemalet hvid chokolade. (heldigvis har jeg ferie, for jeg VIL lære at lave den svamp…) KLIK HER FOR ET LINK TIL EN OPSKRIFT JEG FANDT

Lidt mere om fisk, på toilettet fandt jeg på navne, én fisk ville ende med navnet Salt, to fisk ville have fået navnene Natrium og Chlorid, og jeg havde fået en plads i et akvarium.

Fjerde ret vi fik (tredje bagfra), var lavet af Rasmus Leck Fischer og hed ”Efterår 2009”. Vi var så heldige at få præsentationen af retten to gange, en gang før og en gang efter retten, fordi at kameraholdet vist ikke var klar :) Rasmus´ ret bestod af skyr, oreos (som åbenbart var umulige af efterligne smagen på), skovsyre og nogle andre ting. Skovsyren var der i tre former, frisk, tørret og som granite (grovkrystallet sorbetagtig is). Graniteen stod der nogle kokkeelever og bankede på under hele rundvisningen i køkkenet, og sikkert også lidt før og lidt efter. De selvsamme kokkeelever havde forinden pillet hinder af valnødder i to omgange (til de operative: sig at kadetarbejde er surt, så vil en af disse kokkeelever nok trumfe dig). Nå, men graniteen var vildt god og passede godt til den portvineagtige vin vi fik til.

Aftenen bestod af tre forretter og tre desserter, og da jeg tager rækkefølgen baglæns er vi kommet til sidste forret, der er lavet af Jonathan K. Berntsen (som mig og Katrine har besøgt tidligere på Berntsens Ballade). Retten der blev serveret hed ”Langt ud i skoven”, og bestod af en masse forskellige svampe fundet af ”Svampe-Jan”. Jonathan sagde at han lavede en ret med masser af svampe, fordi det har været et dårligt svampeår. Retten indeholdte udover svampe, også rugbrøds-lakridskrymmel, brisler og foie gras, og som pigen til højre for Katrine vist sagde, var det ”et eventyr at komme igennem”. Jeg syntes selv at retten var god og mindede meget om stilen på Berntsens Ballade, desværre brugte jeg rigtig lang tid på at finde samspil mellem vin og lakridsrugbrød, så har ikke det største indtryk af retten. Fisk.

Anden ret på kortet var ”Sort”, og sort er altså navnet. Det var Mie Bostlund der stod for den. I retten var der tilført store mængder blæksprutteblæk, hvilket gjorde alting sort, eller i hvert fald meget mørkt. Retten er også til at finde på The Pauls menukort. Udover blæksprutteblæk var der også selve blæksprutten (en blæksprutte som den i Bennys badekar, bare uden arme). Sprutten var fyldt med noget kød og stads, og overhældt med en sort lækker sovs. Der var også sort basilikum (vist nok), som mere var lilla, og øverst på retten lå en sort kartoffelchips der snød opfattelsen fuldstændig. Fordi chipsen var sort forventede man at få en brændt flage ind i munden, men ak, den smagte fint af kartoffel – dette vakte også stor begejstring ved bordet. Her kan det jo så lige hurtigt nævnes at man sad ved et ottemandsbord med en masse fremmede. En sjov lille detalje ved retten Sort, var at ”goth”-kæresteparret var meget tilfreds med den – det var jo også lige deres stil ;-)

Nå, første ret blev serveret af Nicolai Tram og hed ”Guldfisk”, og det er her fisken kommer ind i billedet. Grunden til at retten blev lavet, var at Nicolai ikke kunne lide at spise blandt udstoppede (og måske levende) dyr, dengang han havde biologi. Retten bestod af et stykke rødtunge der var lagt oven på en gylden jomfruhummerbisque. Oven på tungen lå lidt løgrogn (fra fisken Smelt?) og en gylden oblat. Retten i sig selv var meget fin, om end, jeg aldrig har været god til bisque, men det meget specielle ved den var at den var serveret på et stykke film oven på en skål hvori der lå en guldfisk og hyggede sig. Nicolai sagde under præsentationen at man kunne få fisken med hjem bagefter. Vi spurgte derfor da tjeneren kom for at hente tallerkner efter vi havde spist, men der kom aldrig nogen fisk *hulk* Jeg havde ellers fundet et sted hvor fisken kunne bo, og hvor jeg kunne komme og besøge… Det var virkelig trist at vi ikke fik nogen fisk (andre gjorde), og det skuffede lidt.

På trods af fiskesagen var aftenen endnu engang helt kanon, vinen der var valgt til maden, stod Alexander Berntsen for at vælge, så den familie må siges at være involveret meget i NaCl-projektet. Hvor NaCl ved arrangement nr. 3, virkede mere som om de gik op i smage, virkede dette arrangement som om der var mere show over retterne. Det kan selvfølgelig være på grund af sæsonen osv., og det gjorde intet, for man kommer jo med, fordi man gerne vil opleve noget nyt og spændende. Så afslutningsvis et der kun tilbage at sige tak for en dejlig aften, og ja, dette indlæg kommer først i dag fordi jeg var lidt tømmermandsagtig i går (dagen efter)…

Se flere og større billeder fra aftenen, ved at klikke her!

 • Comments(3)//forum.madarkitekterne.dk/#post23

Udfordring og øl

MadPosted by Lasse Sat, October 03, 2009 14:58:50

Jeg har lagt en udfordring og noget interessant om øl ind i "Lasses hjørne", klik på navnet og tjek det ud :)

 • Comments(0)//forum.madarkitekterne.dk/#post22

Om at være med i et vinudvalg…

MadPosted by Lasse Sun, September 27, 2009 08:26:51

Selv om min uddannelse tager fem år, år der for det meste er meget lange, er der nogle små lyspunkter. Et af disse lyspunkter kom da jeg sidste år blev medlem af skolens vinudvalg. Vinudvalget opgave er, som navnet antyder, at finde vinene til årets kadetbal. Et kadetbal er, for dem af jer der endnu ikke ved det, en fin fest med hvide handsker, butterfly og store kjoler.

Nå, jeg blev medlem sidste år, året hvor flere forskellige vinhandlere blev spurgt for første gang. Tidligere havde man kun benyttet en vinmand. Sidste år endte det med fem forskellige vinsmagninger, en af disse hos Philipson Wine. Fordi kontakten til Philipson var dannet, havde vinudvalget igen i år en smagning med dem – jeg var desværre ikke med fordi jeg drak mig stiv i Holland.

Ved smagningen blev der givet ”indkøberbilletter” til en stor smagning Philipson skulle holde på grund af deres 22 års fødselsdag. Så fredag d. 25. september var jeg så inde på Børsen og drikke vin.

For at tage smagningen fra bunden så var lokalet der blev brugt, mega lækkert. Det var et rum med søjler, kamin, blyinfattede vinduer, store malerier og mørke paneler med guldornamentering. I loftet hang kæmpe lampe-kugle-ting. Ude i de to langsider af lokalet stod så i alt 20 små boder, hvor man kunne smage to til tre vin ved hver. Rundt om i rummet var der opstillet sjattønder, hvis du nu kun har tænkt dig at smage vinen for derefter at spytte den ud igen… men hvem spytter!? – jeg gør ikke, og der blev da kun hældt vin ud én gang, men den var også ringe… eller også var vi ikke kultiverede nok, selv om navnet ”The Wolftrap Boekenhoutskloof” ikke antyder den store vin.

Selve smagningen startede men en Bolliger Champagne Rosé Brut til 500 kr., det er altid godt at starte med lidt bobler :) Derefter ville jeg meget gerne smage en af vinene til 3999,95 kr., jeg havde læst navnet nogle steder og tænkte at så dyr en vin skal man da smage… så hen og smage, og puh en vin. Vi var enige om at man nok skulle have noget mad til, og i skrivende stund tænker jeg at man nok skulle have smagt noget andet rødvin inden. Efter vi havde smagt vinen gik vi på portvinen der straks ramte meget bedre. Efter vi havde smagt portvinen var klokken omkring to, og vi gik ud for at smage et par andre vine. Pludselig begyndte de forskellige boder at pakke vinene væk, jeg kiggede på uret, og på ingen tid var der gået halvanden time og smagningen var slut – pis også, man var jo lige ved at blive en smule fuld og havde endnu ikke smagt vin nummer to til 3999,95 kr.

Af gode vinoplevelser var: en 2008 Amayna Sauvignon Blanc fra Leyda Valley i Chile (samme dag fik jeg endelig fat i en anden Sauvignon Blanc fra Leyda som jeg har ledt efter siden Berntsens Ballade), portvinen Burmester Vintage Port 1997 som vi var enige om var god til kød, og et par andre, herunder The Red One First Drop 2008.

Jeg kan kun afslutte dette ved at sige at vinudvalget er noget af de bedste man kan lave på min skole.

 • Comments(1)//forum.madarkitekterne.dk/#post21

Hvordan har ægget det?

MadPosted by Lasse Wed, September 09, 2009 23:33:05

Hver evig eneste gang jeg er ude og købe æg, ender mine tanker på hvordan hønsene har det... men det er slut nu!

Til et super lille mad-marked på Nørrebro (beskrevet i et tidligere indlæg), fik jeg, af en meget venlig ung fyr, prakket flere brochurer om økologi osv. på. Den ene af folderne indeholdt dog en beskrivelse om hønsenes forhold, hvilket jo var interessant nok... så her kommer det, køb økologisk, det kan hønsene bedst li...

God shopping, hilsen Lasse

 • Comments(0)//forum.madarkitekterne.dk/#post20

Berntsens Ballade

MadPosted by Lasse Thu, September 03, 2009 21:27:18

Så er der kommet en beskrivelse af besøg på Berntsens Ballade i 'Lasses hjørne', en restaurant der helt klart kan anbefales!

KLIK HER FOR AT KOMME TIL 'LASSES HJØRNE'

 • Comments(0)//forum.madarkitekterne.dk/#post19

Copenhagen Cooking

MadPosted by Lasse Sun, August 30, 2009 17:07:17

På trods af at Copenhagen Cooking (KLIK FOR AT SE PROGRAM) er et glimragende arrangement, synes det ikke at være kommet helt ud til den enkelte københavner. Dette gør, at der heldigvis er større mulighed for os der er interesserede i at komme med til nogle interessante ting. På trods af der stadig er mange der ikke har hørt så meget, er der nogle arrangementer der virkelig trækker på folks opmærksomhed. Takket være dette er det for andet år i træk ikke lykkedes mig at få billetter til ’Taste of Copenhagen’. Til ’Taste of Copenhagen’ er det muligt at få et måltid hos flere af Københavns toprestauranter, restauranter såsom NOMA, The Paul, 1.th, Kokkeriet osv.

Hvis du klikker på følgene ord kommer du til deres gallerier: 11 toprestauranter, Markeder, Restaurant-crawl, Salt

På trods af jeg endnu en gang ikke kom til Taste of Copenhagen prøvede jeg en del andre ting, herunder ’Restaurant-Crawl’, ’11 toprestauranter i Skuespilshuset’, Restaurant Salt som en del af ’Bite of Copenhagen’, ’Eat09’ en madmesse i Øksnehallen og flere markeder. I det følgende følger en lille beskrivelse af de forskellige ting.

’11 toprestauranter i Skuespilshuset’ efterfulgt af ’Eat09’ startede Copenhagen Cooking for mig. Billetterne kunne bestilles allerede fra offentliggørelsen af programmet i starten af juli, hvilket Michael og jeg gjorde. Sidste år var ’11 toprestauranter’ gratis hvilket skabte en masse kaos, i år kostede det så 50 kr. og resultatet var kanon. Alle fik en liste, hvor der blev krydset af, for hver ret der blev spist, så der var nok til alle, og det hele forløb forholdsvis roligt. De deltagende restauranter var: Famo, Kiin Kiin, Kong Hans, Le Sommelier, Malling & Schmidt, Mielcke & Hurtigkarl, MR, The Paul, Restaurant Ofelia, Trio (Malmø). Af de, vi syntes var rigtig gode var, Kiin Kiin, Le Sommelier, Kong Hans og Mielcke & Huttigkarl. Malling & Schmidt skuffede desværre, deres ’ret’ mindede mere som enten en del af en ret eller som en mundfrisker. Grunden til at vi havde forhåbninger til M&S lå i at vi tidligere har lavet en træ-is (se nytårskogebogen) inspireret af deres is.

Efter af have smagt de forskellige ting tog vi til Eat09 i Øksnehallen. Her var der forskellige småting at smage, men det kan anbefales at komme efter fire, der er der ved at være tømt ud af mennesker, og det er nemmere at komme til smagsprøverne. Katrinen og mig var inde og smage rom, hvor jeg/vi lærte et lille trick – varm rommen op ved at holde den ene hånd under glasset og den andet over toppen af det, man får en super god smag ud af rommen efter lidt tid. En ting der skuffede lidt ved Eat09, var at Katrinen ikke ville lademig smage den chili der slog mig i gulvet sidste år… meeen, jeg ved hvor butikken ligger.

Madmessen og de 11 restauranter var om søndagen, tirsdag var det så tid til noget nyt, nemlig Restaurant-crawl. Det var Cofoco-kæden der stod for arrangementet. Crawlen fandt sted på tre restauranter Cofoco, Scarpetta og Les Trois Cochons. Imellem restauranterne blev man kørt i en lejet HT-bus, og hele aftenen sluttede på KarriereBAR med en gratis drink. På den første restaurant Les Trois Cochons fik vi tre forskellige forretter, næste restaurant, Scarpetta, tre forskellige hovedretter og til sidst tre desserter på Cofoco. Vi fandt desværre lidt for langsomt ud af, at jo hurtigere man drak, des mere fik man at drikke. Efter vi fandt ud af det fik vi rigeligt, især af dessertvinen. Kun desserten synes jeg var lidt skuffende, hvorfor fik vi ikke creme brulée på en fransk restaurant?

Torsdag var det så tid til at besøge Restaurant Salt, en del af ’Bite of Copenhagen’, den billigere udgave af ’Taste of Copenhagen’. Til dette havde en stor portion restauranter sat en 3-retters menu på bud til 195 kr., og vores valg faldt på Salt. Jeg (Lasse) endte med at være af sted med tre klassekammerater fordi Michael var syg. Omkring maden kan kun siges at den var rigtig god, dog manglede desserten noget helhed. Forretten bestod af brandade med torsk rullet i tørret kapers, rødvinsmarinerede skalotteløg, sennepssovs og friturestegte tofler og fiskeskind. Hovedretten var tre slags lam, lammehjerte, lammepølse og lammefilet, som lå på en persillepure. En super lækker ret, men der manglede nok lidt flere kartofler. Derudover smagte det hvide skum, der skulle have smagt af peberrod, af intet. Desserten var glaserede abrikoser, hindbærsorbet, og nogle andre småting var lækker men manglede en helhed. Tre af os købte vinmenu denne gang, desværre var der ikke genopfyldning af glassene, men postevand var gratis.

Hele ugen har der været flere markeder, og jeg startede allerede sidste lørdag (d.22/8) med at cykle til Nørrebro for at opleve et ’farmers market’. Hvis man læser om dette får man fornemmelsen af et kæmpe marked, men det jeg oplevede var en slem skuffelse, måske var jeg der bare en dårlig dag. Nå men markedet på Nørrebro bestod af 5 pavillonner, hvor kun to af dem havde noget fra gårde… Trist. Jeg var der med Katrinen og vi valgte at køre til Frederiksberg hvor der skulle være et marked ved Meyers Deli. Igen var der ingen ting, eller også kunne vi ikke finde det, så vi køre hjemad, her valgte vi at tage strøget og snublede derved nærmest over et temmelig stort marked på Nytorv (måske). På trods af de to skuffelser tidligere blev det hele reddet, og vi kom hjem med pølser for 100 kr., engelsk karamel for 100 kr., et par kanelsåler og en sjov tomat.

I går lørdag var jeg så igen på marked. Det var et marked for søgte af fremme fokus på økologi og råvarer som sådan. Det bedste ved markedet var deres salgsbod, hvor der blev solgt økologiske varer til latterligt lave priser – for 100 kr. kom jeg hjem vildt meget grønt, hvilket selvfølgelig fik mig i et særdeles godt humør, jeg havde lyst til ligefrem at råbe af glæde…

Dette er enden på mine Copenhagen Cooking oplevelser, og jeg kan kun anbefale at folk holder øje med det næste år. Det giver der masser muligheder for at prøve og smage noget nyt...

 • Comments(0)//forum.madarkitekterne.dk/#post18

"leg" med mad

Ideer og forslagPosted by Lasse Sun, July 26, 2009 23:16:01

Husk at der er Copenhagen Cooking fra d. 21-30. august. For at se mere om alle de ting der sker KLIK HER!

Dovenskab er roden til alt ondt, med det følgende står også i 'Lasses hjørne':

Ja, man leger jo ikke med maden, men man kan jo sagtens eksperimentere... Da jeg besøgte Katrine på Blå Sommer fik jeg tærte, hvor tærtebunden var bagt i en gryde med salt som isolation mod for meget varme. Derfor tænkte jeg at man måske kunne gøre det samme i en urtepotte, så det både var nyt og dekorativt... - nede i tærten som helst skulle have mindet om en æbletærte var der rilettes af svin mikset med kantareller. Æblerne var erstattet af kartofler.

Nå, men mangler, der skulle have været en flødesovs eller lignende hældt ned i tærten. Derudover skulle urtepotterne ikke have været i ovnen sidste gang, så de var kolde. Æblerne kunne sagtens have været kartofler - og det hele skulle have været pyntet oven på låget/fyldet nede i potten, så det bliver fint at se på.

Da jeg skulle lave noget chokoladeknas mislykkedes noget sukker, og jeg hældte det i en skål fyldt med vand der stod i håndvasken. Denne mislykkede sukkermasse resulterede i det sejeste sukkerkrystal, som jeg helt sikkert vil bruge engang, hvis jeg kan lave det igen...

 • Comments(0)//forum.madarkitekterne.dk/#post17

Forretsaften nr. 2

MadPosted by Lasse Sun, July 12, 2009 22:34:07

Så blev det tid til endnu en forretsaften og det var da dejligt! Vi var 7 personer, og fik derfor 7 forskellige forretter. Retterne fik point fra 1 til 5 på henholdsvis smag og udseende.

Min (lasse) ret vandt det samlede, med et point over 2. pladsen. Min ret bestod af 4 forskellige små retter, vandmelon med balsamicoglace, blomkålspure med kammuslinger, gulerødder i brændenældemayonnaise og noget med torsk og rødbede.

Den der fik førstepladsen i smag, var Lisa med tarteletter. Denne var med næsten hjemmelavede tarteletskaller, og tarteletfyld med friske asparges.

Udover de to retter lavede Michael en ret fra NOMA kogebogen, Signe en ærtesuppe, Mathias lakseroulade, Mia 'megatartar' og sidst men ikke mindst Morten med lakseroser.For at se flere billeder fra aftenen KLIK HER!

 • Comments(0)//forum.madarkitekterne.dk/#post16

Ud og spise med Madarkitekterne - NaCl

MadPosted by Lasse Tue, June 09, 2009 16:35:08

Historien bag dette indlæg begynder allerede for halvanden måned siden. Dengang ville jeg bestille billetter til et arrangement, der gik ud på, nogle kokke lavede fri leg til en ret hver. Fri leg betyder at de kan bruge deres fantasi, prøve at lave nogle retter de ikke normalt har muligheden for og få respons på dem fra et, vist nok, meget velvilligt publikum. Arrangementet bliver, som det ser ud nu, afholdt ca. hver halvanden måned, af en forening kaldet NaCl, den kemiske betegnelse for salt. I dette øjemed står NaCl dog for Nordic Academy of Culinary Leisure, og arrangementet bliver omtalt som Showcooking. For at bevæge mig lidt i retning af det mere spændende, må jeg nok hellere beskrive hvad der skete søndag den 7. juni; der var Madarkitekterne og tøser nemlig med.

Hele showet startede selvfølgelig med velkomsten, hvor man fik et glas champagne (eller cava, fra et af de huse vi havde med i smagningen d. 31/5), en introduktion af kokkene og nogle snacks, lavet en kokkeelev nr. 1, Nicolaj Køster, tilknyttet showet. En meget god start hvor nogle produkter fra den spanske toprestaurant El Bulli, blev bragt på banen – forestil en bobbel indeholdende agurkesaft der pludselig sprænger inde i munden, sjovt.

Da folk var temmelig meget færdige med at spise snacks, blev alle inviteret ind i køkkenet, hvor man kunne gå rundt til de forskellige kokke, se hvad de lavede og spørge ind til det. Dette brugte vi måske en halv time på, hvorefter vi blev budt til bords, og første ret så kunne serveres. Denne ret var lavet af Nicolai Tram, der havde brugt sin nye arbejdsplads, Restaurant Jakobsen, ved havet som inspiration, og, den hed sjovt nok ’Stranden’. Grundlæggende bestod retten af kartofler rullet i fint støv (en blanding af maltodextrin (sukkerart) og brændt hø(?)), hybenroser i kirsebæreddike, lidt forskellige strandurter, og en musling-salturtsovs. Inden jeg bevæger mig videre til næste ret, må jeg sige at retten lignede sten ved en strand, og smagte som stranden lugter – det er ikke rådden tang jeg mener, så det må vel siges at være en succes.

Retten efter, lavet af Rasmus Fischer fra Restaurant Dragsholm Slot, hed ’Snobrød, bål & brændenælder’. Til serveringen blev to spande med kul stillet på forberedelsesbordet, således at der blev spredt en duft af bål i hele lokalet. Selve anretningen bestod af en dyb tallerken, med en geleret brændenældesuppe i bunden. Oven på denne var placeret en masse forskellige urter (det er tydeligvis moderne J), og ved siden af en brændenældemayonaise. Til sidst kom så et snobrød til hver, hvorpå der var drysset kul, ud fra betragtningen om at man altid taber brødet i bålet. En lille sjov ting med retten var nogle asparges der lå blandt urterne, de smagte super godt af burger fra Burger King, fin detalje J

Fjerde servering var nok den ret, der vakte størst begejstring. Jonathan Berntsen, (Berntsen Ballade) bror til aftenens sommelier, stod for denne ret døbt ’Min mors have’. Retten indeholdt som de andre mange elementer, herunder kammusling vendt i rødbedeglace, syltede grønne blommer, kaffe, havregrødsflage og rugbrød. I skrivende stund har jeg så fundet ud af, at jeg tidligere har spist hos brødrene Berntsen, nemlig på Eighty8.

Efter fire kommer fem, men femte ret stod ikke i skyggen af Jonathans, overhovedet. ’Havtaske i aske’ som retten hed, var lavet af Ronni Mortensen fra Restaurant Kokkeriet. Denne ret var fantastisk flot og smagte super dejligt. Af elementer var der cremet perlespelt (noget der minder om risotto), asparges, aspargesgele, ristet porre (flot at se på), noget jeg tror, var en ramsløg-hvidløgssovs og selvfølgelig havtaske rullet i aske.

Nu var tiden så inde til ost, ikke lige min stærke side, så jeg prøver at holde det meget objektivt. Retten var lavet af Lars Jakobsen, og bestod af tre slags oste. En fra ko, en fra får og en fra ged, alle tre hvidskimler (*uhadada*). Oven på, og ved siden af osten var så de ting, som var mere i min smag. En luftig citronfromage, karamelliseret hvidløg, lidt urter (også i denne ret) og noget jeg ikke helt kunne bestemme. Udover osten (undskyld) var resten meget lækkert J

Noget der vakte stor begejstring blandt os ”ikke-oste-mennesker”, var desserten. Anton Eff, fra Sortebro kro, servede ’Jordbærbed’, en ret der vist nok bestod af chokolademousse, jordbærsorbet, friske jordbær, nogle urter (heriblandt skovmærke) og noget chokoladeknas. Chokoladeknasen synes jeg var temmelig sej, så jeg fik opskriften, og her er hvad jeg kan huske: Smelt sukker til en ca. 145 grader varm væske og hæld dette over smeltet chokolade mens du rører rundt. Spred det herefter ud på noget bagepapir – hvis det lykkes er det fedt, og så har du knasende chokoladesukker J Tilbage til desserten, så blev den serveret sammen med hyldeblomstsaft i patentflasker, meget lækkert.

Efter desserten defilerede man ud til området hvor vi blev budt velkomne, her var der så kaffe og petit fours lavet af kokkeelev nr.2, Tobias Linell. Petit fours bestod af en ske og en slikkepind. Skeen var med artiskokcreme, chokolade, skovsyre og en saltkrystal og skeen var en træpind med chokolade, hvorpå der var drysset syltet gulerod og hindbærstøv (dehydreret hindbær).

For at afslutte dette indlæg, inden det bliver længere end mine opgaver i skolen, vil jeg sige at det har været en super god aften hvor vi kunne spise ny og interessant gourmetmad, til meget meget få penge. I sammenligning til min tur på MR gav jeg næsten 4000 for to, hvor jeg her i stedet gav 1000, og begge oplevelser var store. For lige at fortælle hvordan og hvorledes, så koster det ca. 250 pr. person samt 250 for vinmenu (man kan også få en halv vinmenu, men det ved jeg ikke, hvad betyder eller koster). Arrangementet bliver holdt ca. hver halvanden måned, næste gang d. 30. august, men man skal være super hurtig for at billetter, der er kun 40. Held og lykke, jeg skal i hvert fald prøve igen! KLIK HER FOR FLERE BILLEDER! For at læse mere om NaCl, klik her: http://na-cl.dk/

 • Comments(2)//forum.madarkitekterne.dk/#post15

Champagnesmagning

MadPosted by Lasse Mon, June 08, 2009 17:45:06

Så kom aftenen endelig, 11 forskellige brut champagner, 8 forskellige demi sec, 12 til bagefter og 15 mennesker. Det er kort sagt hvad den aften indeholdt. Det hele startede omkring kl. 20, hvor de fleste kom til tiden – det er sidste gang jeg siger det er vigtigt at komme til tiden, for det var selvfølgelig ikke klart endnu. Jeg, Lasse, var voldsomt ramt af tømmermænd fra dagen inden, hvilket ikke er det optimale for en smagning, for alle smagsløg er smadret og hovedet er heller ikke helt friskt.

Af de 31 champagner var der en alkoholfri, og seks sponserede. Disse kom fra Tjek vinimport, som jeg for nylig fandt ud af importerede en ynglingschampagne (Bohemia Sekt Demi Sec) fra Tjekkiet.

Da smagningen gik i gang, lagde vi ud med en dyr standartflaske, Moët. Denne var så vidt jeg kunne høre ikke rigtig pengene værd. Vi gik videre og åbnede nu tre flasker af gangen, således at det hele ikke ville være så officielt, og snakken kunne gå frit – alle sad i en rundkreds i en stue hvor der ikke var plads til borde. De tre flasker hjalp, det officielle forsvandt og stemningen blev meget friere.

Herfra fik vi stille og roligt arbejdet os igennem brut delen, med en enkelt overraskelse bestående af en super ringe alkoholfri boblende drik – jeg vil ikke engang kalde det for en mousserende vin, nøøj hvor var den ringe! Efter denne ubehagelige fulgte lige et par gode flasker, med den sidste inden for brut, en Beringer rose, der fik næsthøjest point.

Endelig, for nogles vedkommende, skiftede vi fra brut til demi sec. Igen startede vi med en dyr standartflaske, lavet så den passede de flestes ganer, og igen havde mange svært ved at forstå prisen. Under hele smagningen kunne man tit høre kommentaren ”ih, Bohemia Demi Sec”, og nu var det da også tid til den røg på bordet.

To af de sponserede champagner, en rødvinsagtig champagne (helt sikkert god til dessert), en Bohemia Demi Sec Prestige, samt en almindelig Bohemia Demi Sec, blev ”poppet”. Måske fordi det var lidt sent i smagningen, eller fordi der var så mange forskellige champagner kunne folk ikke rigtig smage forskel på prestigen og den almindelige fra Bohemia, og den bedste af de to blev sat til at være den billigste – meget dejligt når man tænker lidt over det, meeeen, man må nok hellere lave en omsmagning med kun de to... Smagningen fortsatte lidt endnu, med endnu en sponseret og en billig en fra Metro, her var Metro flasken min klare favorit - og den endte vist også meget højt i resultatlisten. Som afslutning af smagningen havde vi to rigtige champagner, en flaske Louis Laurent fra Irma og en anden fra Metro. Louis Laurent blev her aftenens vinder, både blandt demi sec og i det samlede, så den må være god. Den almindelige Bohemia Demi Sec og den billige fra Metro kom begge ind på en delt andenplads blandt demi sec, og blandt brut vandt Graham Beck fra Superbrugsen efterfulgt af en blanc de blanc. Blanc de blanc er en champagne lavet udelukkende på chardonnay druen, denne havde vi to af, og derudover havde vi også en lavet udelukkende på Pinot Noir druen (kun på kødet af denne drue så den var også lys, selvom det er en rød drue).

Alt i alt må man sige at aftenen var en succes, omend der var lidt for mange forskellige flasker. Da det hele var færdigt tog nogle hjem, mens resten af os gik på de sidste 12 flasker og sjatterne... en om’er? – ja, det er jeg sikker på!

FLERE BILLEDER KAN SES IBLANDT VORES BILLEDER!

 • Comments(0)//forum.madarkitekterne.dk/#post14

Kagens dag

MadPosted by Lasse Tue, May 19, 2009 23:05:12

Inden dette indlæg kommer helt igang må jeg lige nævne 'kvalmefaktoren'. Jeg giver 'Kagens dag' 5 ud af seks stjerner. Den får kun 5 fordi jeg ikke nåede at knække mig - men det var tæt på.

Michael, Pelle, mig, søde dejlige lækre Katrine som jeg elsker højt (gæt hvem der tvang mig her!) og andet vedhæng kom allerede kl. 12, en time før start. Vi kom så tidligt for ikke at ende bagerst i køen. Det viste sig dog, at efter man var stormet ind ved åbningen, skulle man først høre forskellige taler, før der var serveret. Talerne blev holdt af bagerforeningens høvding (ham med mest bling) og Ghita Nørby (protektor) som i stedet for lave sin egen tale læste op af et par danske klassiske sange - wierd, JA!

Til sidst blev der sagt værsgo - noget vi ikke kunne høre, men det var tydeligt at se alle andre gik i krig. Pelle blev derfor sendt ind efter Kajkage und so weiter, i kampens hede lykkedes det Pelle at smide den ene af de 42 eneste Kajkager på gulvet - der var kun 42 Kajkager ud af 10.000 kager.

Efter vi først var gået igang med at få kage, var der konstant kage på tallerknen. Starten med Kajkage lagde måske en lidt for tung bund, men vi spiste og spiste, og fik det mere og mere dårligt. Til sidst, efter måske en time havde vi (ihvertfald mig) det så dårligt at vi gik igen. På vejen nuppede vi dog lige en god portion forskellige kager til den stakkels klasse...

Næste år er Kagens dag den 18. maj, og den dag vil jeg sørge for at have min egen ske og kniv med, og så vil jeg istedet for at skynde mig, komme præcis til tiden. Næstsidst så vil jeg huske vand (med brus måske). Og til allersidst vil jeg istedet for at rende rundt hele tiden, slå mig ned på gulvet.

 • Comments(2)//forum.madarkitekterne.dk/#post13

Brunch

MadPosted by guest Sun, May 17, 2009 12:22:17

Min ynglingsbrunchopskrift: Fritata med cocktailpølser og grønne asparges

Ingredienser til 4 personer:

5 æg, 50 g revet parmesan, 1 bdt. forårsløg snittet fint, 100 g asparges i 2 cm stykker og let dampet, 150 g cocktailpølser flækket på langs, salt og peber, lidt smør. Pynt: bredbladet persille og parmesanflager.

Fremgangsmåde:

Pisk æggene med parmesan, salt og peber. Tilsæt forårsløg, asparges og cocktailpølser. Lav fritataen på en varm pande med smeltet smør ligesom røræg.

Serveres lun pyntet med persille og parmesanflager.

 • Comments(0)//forum.madarkitekterne.dk/#post12

Skagenstour

MadPosted by Mads TP Sun, May 10, 2009 15:45:46

Så er der nyt fra Skagen!

Efter en forrygende tur til Skagen bringer jeg en billedeserie fra Michel Michauds "Ruths Brasserie", "Restaurant Gl. Skagen" og "Strandhotellet Gl. Skagen" som ligger stik vest for toppen af Danmark...

Mad i Skagen


 • Comments(0)//forum.madarkitekterne.dk/#post11

BRUNCH!!!

Ideer og forslagPosted by Lasse Fri, May 08, 2009 14:13:24

Jeg blev lige ringet op i dag af en klassekammerat der ville have nogle foreslag til lækre ting til en brunch, så hvorfor ikke lave en brunch opskriftsamling?! Derfor vil jeg bede ALLE om at skrive ideer til super lækre brunch retter i denne tråd.

Mine forslag til kammeraten i morges var følgende:

Græsk Yoghurt med ahornssirup og en smule müsli.

Jordbær, avocado, laks med creme fraice og toppet af med lidt stenbidderrogn.

Så skynd jer at skriv jeres ynglingsting til brunch, så sætter jeg det sammen til en lille guide...

 • Comments(1)//forum.madarkitekterne.dk/#post10

Besøg på Kokkeriet

MadPosted by Lasse Mon, April 27, 2009 13:17:10

Så skete den endelig! - Jeg har i meget lang tid haft lyst til at prøve Kokkeriet, først fordi en kammerat havde spist der, derefter fordi de lige fik en michelin og til sidst fordi endnu en kammerat havde spist der. Hvad jeg havde hørt var godt og hvad jeg oplevede var ligesågodt, mindst.

Fordi det var sidst på måneden, var vi, på trods af at jeg havde prøvet at spare så meget som muligt, nødt til at køre det som en lavbudgettur. Så det blev til tre retter hver, med en tilhørende vinmenu - vinmenuen kunne svare sig da de havde relativt få vin, og disse vin kun var beregnet til et par retter. Vi fik også postevand til 25 kr/person - i alt blev det 1650 kr.

Da vi kom og havde fået bord, blev vi spurgt om vi ville have noget at drikke til vores snacks - klog af gamle erfaringer droppede vi drikken. Efter snacks kom så menukortet hvor vi valgte i alt 5 forskellige retter.

Menukortet blev afleveret og pludselig kom de med to forkerte forretter - chocket var dog kort da de sagde at det var en appetizer (eller hvorn det nu engang staves). Fint nok, nu havde man så fået snacks og appetizer, og så begyndte maden så småt at komme - godt tempo, og de var gode til at give ekstra brød, samt komme med vand. Den største overraskelse i maden, var da de spurgte om vi ville have mere hovedret - tilsyneladende uden for regningen. Super!

Der var mange interessante dele af maden, men nogle af de ting jeg syns var gode var, en kartoffelmos med masser af ost, brændnældemayonaise, grønrabarbersorbet, karamelskum, sød mayonaise, rødbeder i desserten, og noget kød der lignede bøf med løg, men var højreb med chips.

Jeg vil helt klart anbefale kokkeriet, især da man kan spise mindre end hele menuen relativt billigt. Det er et hyggeligt sted, med en rar tjenerflok - de var ikke helt heldige med at give mig jakken på som de ville, men det gjorde bare alt lidt sjovere. Klik her for at komme til Kokkeriets hjemmeside.

 • Comments(0)//forum.madarkitekterne.dk/#post9

Sportskage, udfordringen

MadPosted by Lasse Thu, April 23, 2009 23:00:37

La Glace lavede den, Adam Price lavede den og Lasse lavede den! - og fy for satan, den smager super dejligt, men personligt kan jeg ikke rigtig spise mere end et lille stykke uden at få det dårligt smiley af denne grund tænkte jeg også at det var nødvendigt at lave den selv, så jeg kunne dele smagen og det efterfølgende ubehag smiley

Kagen er i sig selv utroligt nem at lave, men der er dog visse ting som aldig kan siges for meget... profiteroles: når smør er smeltet i kogende vand laves en OPBAGNING!!!! <-- det havde jeg ikke lige fået læst ordentligt, så da jeg skulle igang med 3. forsøg var jeg pænt hidsig og rimelig træt af Sportskage. Det lykkedes dog til sidst, og nedenfor er et par billeder fra kagens tilblivelse.

Sidst kan lige nævnes at kagen indeholdt:

300 g marcipan, 500 g sukker, 100 g hasselnødder, 4 æggehvider, 1,3 L fløde og en portion profiteroles...

 • Comments(0)//forum.madarkitekterne.dk/#post8

Forslag til hjemmesiden

Ideer og forslagPosted by guest Thu, April 23, 2009 20:01:25

Idéer
Der er sikkert mange, som får fantastiske idéer til hvad, der kan forbedre hjemmesiden og herved lette læsningen og øge nydelsen endnu mere...

Tricks
er meget velkomne!

 • Comments(3)//forum.madarkitekterne.dk/#post7

Årets kage, the battle

MadPosted by Lasse Mon, April 20, 2009 22:25:56

For omkring 3 uger siden hørte jeg, at der fornylig havde været konkurrence om årets kage blandt landets konditorer. Opskriften kom derefter på nettet og jeg fik en grund til at lave kagen. Kagen bliver kaldet 'Syrlingen', og har grapesaft i mange af delene.

De nedenstående billeder er af vinderbagerens Syrling, som jeg endelig fik smagt i dag. Pelle (klassekammerat) foreslog det, og jeg tænkte at det ville være fjollet at lade være.

En lille beskrivelse af kagen: Bunden er en slags chokoladekage. Oven på denne er en grapetrøffel med ristede mandelsplitter. Så kommer et lag cheesecake med grapesaft, og øverst ligger et lag grapegele.

Det var så bagerens kage, og nedenfor er min. Istedet for at lave en lille kage, lavede jeg min i en stor form, og det virkede aldeles godt. Jeg havde glemt mandelsplitter i trøffellaget, men det gjordet slet ikke noget.

For at samle lidt op, så syntes jeg at min kage var bedst. Den havde en meget tydeligere smag af grape, og så var den taget fra et køligt rum. Bagerens kage manglede rigtig meget smagen af grape, den virkede nærmest som om den var lavet med citron.

Efter at have spist kagen kørte vi hjemad, og der blev snakken ledet hen på Kajkagen... så det må blive noget af det næste. MmMMmmm, Kajkage!

 • Comments(2)//forum.madarkitekterne.dk/#post6

Kagens dag

MadPosted by Lasse Mon, April 20, 2009 15:39:38

Den 19 maj er der 'Kagens dag'! Dette fandt jeg ud af i dag, da en klassekammerat (Brix) lige var henne at fortælle at han havde noget, som nok ville interessere mig... Brix havde ret, og ca. en time efter var mig og en anden klassekammerat på vej efter nogle billetter - man kunne desværre kun få to pr. person (hundeøjne eller uniform skaffede dog to ekstra billetter).

Rygtet siger 50.000 kager. Men om det så kun er i København ved jeg ikke, men man kan jo håbe smiley

Nå, men 19 maj kl. 13 er Madarkitekterne på rådhuset, fortsættelse følger........

 • Comments(0)//forum.madarkitekterne.dk/#post4

Grød

MadPosted by Lasse Mon, April 20, 2009 14:15:02

Efter at have set et madprogram om Geranium, hvor der gives en opskrift sidst i programmet, har jeg prøvet at lave denne opskrift... og det var så grød/gourmet grød, lækkert var det ihvertifalder!

Nå det laves ved at købe en grødblanding fra Aurion kaldet "den glade maves grød" (den kan bl.a. fås i Mad&Vin i Magasin eller i nogle helsebutikker). Grødblandingen koges så med det anviste, evt. lidt mindre væske, og evt. lidt mælk. Jeg fulgte anvisningen og kom rosiner i som der anbefales. Efter den er kogt kom jeg ribs med et par skeer rørsukker på og mælk over grøden. Mælken var som skum og laves ved at noget mælk varmes med lecitin , for derefter at blive skummet med en stavblender - Lecitin kan ifølge rygtet købes i Matas eller som jeg købe i Inco, det virker ved at gøre skum mere holdbart.

Jeg kan kun anbefale det og sige at det er en dejlig start på dagen - jeg glæder mig ihvertfald til morgenmad i morgen smiley

 • Comments(0)//forum.madarkitekterne.dk/#post3

Min dessert

MadPosted by Lasse Mon, April 20, 2009 14:14:07

Når man kigger i mange af de moderne gourmetkogebøger, er der en masse tegninger om ønsker til hvordan en ret skal se ud. Derfor er man jo selvfølgelig nødt til selv at prøve.

Jeg havde fået opskriften på en super chokoladekage fra Den Anden, og den brugte jeg så som udgangspunkt for en dessert. Derudover tænkte jeg, at noget med frugt ville være lækkert og noget lavet med Texturas kunne være sjovt. Texturas er en produktserie, der giver en mulighed for at lave f.eks. "æggeblommer" - en blomme med væske indeni, eller "kaviar".

Nå, det der endte med at komme i retten, var karamelcreme, passionsfrugtscreme, mynteblade, mango"kaviar", rødbedeis, maltis og så selvfølgelig chokoladekagen.

Her ses så det endelige resultat. Klik her for at se opskriften. Jeg kunne godt tænke mig noget så man kan komme creme på tallerknen på en pæn måde. Men jeg har selvfølgelig nogle idéer og tanker til næste gang nu.

Opskriften/ne kommer selvfølgelig op når jeg tager mig sammen :)

Til slut lige et par billeder fra retten:

 • Comments(0)//forum.madarkitekterne.dk/#post2

Kadetbal 2009

MadPosted by Lasse Sun, March 15, 2009 14:43:23

Så var det lige dagen i går (14. marts) at der var bal på skolen. Her er lige et enkelt billede fra desserten.

Fragilité, med mangosorbet, varm blomme (?), "nøddeskal" og en lille chokoladestang. Derudover muselmalet stel og serviet.

 • Comments(0)//forum.madarkitekterne.dk/#post1

Velkommen!

MadPosted by Lasse Sun, March 15, 2009 14:29:54

Så er der lavet et forum hvor alle kan være med.

På billedet ser man en burger fra en hyggeaften, også kaldet gourmetburgeraften. Burgeraften går som regl ud på at prøve nye ting, hvilket som regel er meget lækkert.

I burgeren er der: grillet peberfrugt creme, guacamole, løg, salat, brød efter opskrit fra madklubben, chiligouda og sikkert noget mere jeg ikke kan huske.

Jeg tilføjer lige det ovenstående til jer som er interesserede:

Brugernavn:

guest

Kode:

123456

Velkommen til og skriv nogle spændende ting!

Hilsen Michael og Lasse

 • Comments(2)//forum.madarkitekterne.dk/#post0